NIEUWSB&W

Films huren via internet


Redactie HiFi.nl | 25 juli 2004 | B&W

(gezien op het internet)

ADSL- en kabelgebruikers kunnen vanaf volgend jaar via internet speelfilms huren en op de televisie bekijken. Het Eindhovense Video Vision wil zijn lokale proef in Kenniswijk uitbreiden naar heel Nederland.

PiratesTegen het einde van de proef in Kenniswijk gaat Video Vision van start in heel Nederland. Kenniswijk is een breedband proefproject in Eindhoven en Helmond waar een beperkt aantal huishoudens over supersnel glasvezelinternet beschikt. Vanaf volgend jaar kunnen alle breedbandinternetters voor drie euro een speelfilm huren. Na afrekening beschikken ze gedurende 48 uur over de speelfilm die ze op de tv kunnen afspelen, mits de pc met de tv verbonden is.

Video Vision streeft ernaar uiteindelijk over een databestand van duizend speelfilms te beschikken. Vooralsnog is de keuze klein. Kenniswijk-bewoners kunnen momenteel 75 speelfilms bekijken. Films zijn alleen via Windows` mediaspeler te bekijken.

De speelfilms zijn in DVD-kwaliteit op de televisie te bekijken via een 2 megabit-verbinding. Een dergelijke verbinding kost maandelijks ongeveer tussen de vijftig en zestig euro. De on demand-filmdienst werkt ook bij 1 megabit-verbindingen, en naar zeggen van Video Vision ook nog bij 600 kilobit, maar daarbij is de beeldkwaliteit lager. Opvallend is dat voor deze dienst glasvezel kennelijk niet noodzakelijk is.

Belangstellenden dienen zich eerst gratis te registreren voor de dienst. Daarna kunnen ze direct aan de slag. Na de filmkeuze dient alleen nog afgerekend te worden, alvorens het huiskamerplezier kan beginnen. De drie euro per film wordt geEd door KPN, dat het bedrag via de telefoonrekening doorberekend.

Video Vision is een dienst van een gelijknamig holdingbedrijf. Het bedrijf zegt op zijn website sinds 21 jaar actief te zijn de filmwereld. De oprichters exploiteerden 19 jaar lang een videoketen, die in 2000 overgenomen werd door concurrent Movie Max Moviestores.

Het bedrijf Streamtec uit Ridderkerk verzorgt de technische kant van de filmstreams. Het bedrijf encodeert speelfilms die vervolgens op veilige manier via internet verspreid kunnen worden. Streamtec werkt ook voor KPN`s Breedbandportaal, de enige concurrent van Video Vision op filmstreamingterrein. KPN neemt zijn speelfilms af van een filmdistributeur uit Frankrijk.

 

MERK

EDITORS' CHOICE