NIEUWSB&W

Einde aan audiokabel?


Redactie HiFi.nl | 03 augustus 2004 | B&W

(gezien op het internet)

Chipfabrikant Zeevo heeft een alles-in-een oplossing gepresenteerd die het mogelijk maakt om over een Bluetooth verbinding geluid in, een door de fabrikant geclaimde, "cd-kwaliteit" te versturen. Zeevo ziet toepassingen in mp3-spelers, mobiele telefoons, handheld computers of normale huiskamerapparatuur.

Het is volgens Zeevo de eerste keer dat het is gelukt om stereo, "cd-kwaliteit" audio over Bluetooth te streamen. De nu gepresenteerde chip is het resultaat van een jarenlang onderzoek dat Zeevo "Sound Design for Bluetooth" doopte. Zeevo ontwikkelde een nieuwe microprocessor voor de overbrenging van data via Bluetooth.

Zeevo chip uit ZV4000 serie

 De ZV4301 bevat een interne ARM7 processor op 48 Mhz, verbruikt weinig stroom en behaalt een sampling rate van 44,1 kHz. De signaal/ruisverhouding is 82 dB.

De chip met de codenaam ZV4301 is al van de tekentafel en in productie. "Dat onze nieuwe Bluetooth audio processor direct beschikbaar is, betekent dat fabrikanten hun producten kunnen aanpassen vóór de drukke terug-naar-school periode en de wereldwijde kerstmisverkopen", stelt Zeevo directeur Aggerwal. Volgens Aggerwal wordt de ZV4301 nu al opgenomen in producten, die tegen die tijd beschikbaar zullen zijn.

Joyce Putscher van onderzoeksbureau Instat/MDR denkt dat er een goede markt is voor de chip. Putscher: "Zoals die opvallende witte oordopjes een statussymbool zijn geworden omdat ze aan niets anders dan een iPod kunnen zitten, zullen consumenten ontdekken dat géén draden een hele nieuwe vrijheid betekent."

Wel meent Putscher dat er interessante Bluetooth applicaties moeten ontstaan, wil die "draadloze bevrijding" van de grond komen.

MERK

EDITORS' CHOICE