NIEUWSB&W

Dual Disc nu officieel


Redactie HiFi.nl | 04 augustus 2004 | B&W

(gezien op het internet)

De Dual Disc (zie ook eerder nieuwsitem op HiFi.nl ) is door het DVD forum als officieel DVD-formaat geaccepteerd. De platenmaatschappijen zijn al druk in de weer om content klaar te krijgen voor de lancering van de `half CD/half DVD` discs.

Dual DiscEen introductiedatum voor de kerst zou het meest gunstig zijn. Het creren of re-creren van een album duurt echter zeker tussen de 12 en 18 weken, zelfs bij de meest ervaren professionele teams.

Insiders in de platenindustrie weten te vertellen dat de vijf grootste labels die Dual Disc ondersteunen in totaal zo`n 30 tot 50 titels up de markt zullen brengen nog vr de feestdagen. Zoals altijd hangt het echter af van de consument of deze bereid is in dit `hybride` formaat te investeren. Zo niet, dan zullen de labels hun enthousiasme voor het formaat snel verliezen.

In de wandelgangen weet men al te vertellen dat Dual Discs aanzienlijk minder zullen gaan kosten dan de $18,99 die de pilots gedaan in Boston en Seattle eerder dit jaar lieten vermoeden. Dat zou een slimme stap zijn om video en multi-kanaals geluid te brengen op een disc die minder kost dan een DVD-Video disc (film).

Pessimisten voorspellen dat vanwege de logistieke problemen bij het op n lijn te krijgen van vijf platenmaatschappijen, de lancering van Dual Disc eerder in januari 2005 plaats zal vinden. Alle partijen zijn als de dood om hun geloofwaardigheid over weer een nieuw formaat te verliezen, ondanks de wens van `early adopters` voor een beter klinkende disc met meer value. Het ziet er echter naar uit de de Dual Disc wel eens een mooie toekomst zou kunnen gaan hebben met zijn compatibiliteit met CD voor de grote massa, multi-kanaals geluid voor de audio enthousiasteling en DVD-Video inhoud voor de jongere generatie. De volgende stap is een significante hoeveelheid titels in de winkels te krijgen en ze als een gek te promoten, waarmee men waarschijnlijk deze herfst zal starten.

MERK

EDITORS' CHOICE