NIEUWSB&W

Luidsprekers


Marc Brekelmans | 12 augustus 2004 | B&W

Deze week lijkt wel een beetje in het teken te staan van luidsprekers. Zo onderwerpt Rene van Es de "TAF Extrema Vaganza MkII" (what`s in a name?) luidsprekers aan een test en brengt Jan de Jeu een bezoek aan Heijmans Sound & Vision; natuurlijk voornamelijk bekend als importeur van het franse luidsprekermerk JMlab.

Terug van "even" weggeweest is de rubriek "AudioPaul beluistert". AudioPaul vertrok naar het westen van het land om daar de set van Cor te gaan beluisteren, het mondde uit in een audiofiele boswandeling.

Dat je van "beton" een goede luidspreker kunt maken is waarschijnlijk niet bij iedereen bekend. Het brabantse Terrazzo Art Fidelity doet dit echter al jaren; en met succes. Hun nieuwste en kleinste creatie kreeg de extravagante naam "Extrema Vaganza II" van de fabrikant mee. Of deze luidspreker naast zijn extreme uiterlijk ook een extreem mooi geluid produceert kunt u lezen in de recensie van Rene van Es.

Wij wensen u, ook deze week weer, heel veel kijk- en luisterplezier

Redactie Hifi.nl


Nieuw op HiFi.nl

Hardware

TAF Extrema Vaganza Mk II, door Rene van Es 
Ooit heeft fabrikant Terrazzo Art Fidelity beloofd dat als hij “te tillen” speakers zou hebben, hij ze naar mijn driehoog gelegen flat zou brengen. Een belofte die waar gemaakt werd net voor de zomervakantie 2004. Hoewel van een gegoten cementachtige massa en voorzien van een zware voet was naar boven brengen minder inspannend dan mijn eigen speakers met zorg de kamer uit dragen. Twee opvallende monitors sierden de kamer en hingen met dunne draad aan de set. Klaar om van start te gaan.

Luidsprekers


Column - Achtergrondartikelen

AudioPaul Beluistert, door AudioPaul 
We blikken even terug op Cor`s audio- geschiedenis. Zijn allereerste apparaat was zo’n Philips `kofferdeksel pick-up’. Dat zal omstreeks 1968 zijn geweest, hij was toen vijftien jaar oud.

Luidsprekers

Doof?, door Rene van Es 
Boven de herrie uit zou je de ouders en kinderen willen toeschreeuwen dat hun gehoor ernstig schade wordt gedaan. Dat een middag in deze hoeveelheid decibellen zich later zal openbaren als een ernstige gehoorafwijking.

Hi-Visit

Heijmans Sound & Vision (HSV), door Jan de Jeu  
Soms denk ik wel eens dat je aan een importeur kunt zien welke producten hij voert. Ervan uitgaande dat Focal-JM Lab centraal staat in zijn productenpakket is dat in het geval van Leo Heijmans zeker het geval. Zijn benadering sluit naadloos aan bij het imago van Frankrijks grootste luidsprekerbouwer. Maar klasse, stijl, kwaliteit en betrouwbaarheid zijn natuurlijk niet uitsluitend voorbehouden aan dit merk van monsieur Jacques Mahul.

Luidsprekers

Software

The Rocks - Yessssssss!!!! (CD), door Luc van Gaans 
Ze noemen zichzelf Rock´n´Roll Idiots, deze 5 koppige Engelse formatie. Ouderwetse punk, gestoeld op een leest van Blondie, The Clash, Stones en (natuurlijk) Sex Pistols. Je kunt nu eenmaal geen punkpop spelen zonder die onvermijdelijke vergelijking. Yessssssss!!!! is stevig, spetterend, schreeuwerig, soms verrassend, maar wel kost voor de echte liefhebber. Punkrock in optima forma.

Pearl Jam – Live at the Benoroya Hall – Unplugged  (2CD), door Michiel Witlox 
Twaalf jaar geleden deed Pearl Jam al eens een akoestisch optreden in het kader van MTV-unplugged. Opnames van deze show zijn nooit officieel uitgebracht. Jammer, want deze sessie was misschien wel net zo legendarisch als de bekende opnames van Nirvana. Zanger Eddie Vedder leeft gelukkig nog wél en dus gaat PJ met de cd Live at the Benoroya Hall nu voor de herkansing.

Sara K. & Chris Jones - Are We There Yet? Live in Concert (CD), door Jan de Jeu 
De datum; 15 juni 2002. De plaats; de Stadthalle in Erlangen, Duitsland. De blonde dame bij de microfoon; Sara K. Haar Duits klinkt nog niet echt soepel wanneer zij haar publiek begroet met; "Guten Abend". Na enige stilte zegt ze; "I’m not the queen of audiophile". Een uitspraak die ze vervolgens onmiddellijk weer ontkracht wanneer ze, virtuoos begeleid door haar landgenoot Chris Jones, haar eerste nummer zingt. Wanneer ze dat al niet is dan verdient ze het om op grond van deze CD alsnog tot koningin gekroond te worden.

Martin Taylor – Spirit of Django / Artistry (hybride SA-CD), door Jan Luijsterburg 
Op CD’s van het beroemde Schotse apparatenmerk Linn staat rond het gaatje gedrukt: ‘This CD sounds even better through a Linn CD player’. Het begon ooit met vinyl: om demonstratiemateriaal te hebben in een tijd dat slechte persingen de norm waren ging de producent van de beroemde platenspelers maar zelf muziek opnemen en persen. Legendarisch werden de fantastische eerste twee platen van The Blue Nile op het label.

Typisch zestig! (verzamel DVD-muziek) , door Luc van Gaans 
Scott McKenzie, The Hollies, Barry Ryan, Georgie Fame en Manfred Mann. Allemaal namen die de jaren ´60 mede kleur hebben gegeven. Massaal wordt deze prachtige muziek op goedkope mega verzamel cd-boxen uitgegeven. Zeker niet geheel ten onrechte, maar het gevaar van overkill en marktverzadiging ligt wel op de loer. Dan maar eens proberen met een DVD-verzameling. Niet alleen om naar te luisteren, maar ook om naar te kijken.

MERK

EDITORS' CHOICE