NIEUWSB&W

Sony LCD met Playstation technologie


Redactie HiFi.nl | 18 augustus 2004 | B&W

(gezien op het internet)

Het Japanse elektronicaconcern Sony is van plan technologie uit de Playstation 2 te transplanteren naar flatpanel televisies. Het gaat niet om een televisie met ingebouwde spelcomputer, maar om de krachtige beeldverwerkingschip, die de prestaties van de televisie verbeteren.

Sony denkt de nieuwe platte televisies met de Playstation-chips tegen "geringe kosten" te kunnen verbeteren. Het bedrijf wil verloren terrein op het gebied van platte televisies inhalen en ging een alliantie aan met rivaal Samsung onder de naam S-LCD. In juli maakte S-LCD bekend dat het in het Zuid-Koreaanse Tangjung een fabriek had gebouwd, geoptimaliseerd voor grote panelen.

Sony KF42SX200

Massaproductie moet daar in de eerste helft van 2005 van start gaan, met een maximale productie van 60.000 schermen per maand. De verwachting is dat de prijs van grote beeldschermtelevisies over vier jaar zal zijn gedaald tot zo`n 1500 dollar voor een scherm van een meter (40 inch) breed.

Sony levert nu al in sommige televisies Digital Reality Creation - Multi Function of DRC-MF, een techniek waarmee het beeld wordt opgepept. Het concern onthulde gisteren plannen voor DRC-MFv2. Het is onduidelijk of het hier gaat om de gerecyclede Playstation-chip, of een nieuwe technologie.

DRC-MFv2 introduceert een functie waarmee - volgens Sony zonder verlies in kwaliteit - kan worden ingezoomd op een deel van het beeld. Er worden daartoe 36 pixels gecreErd voor elke 1 originele pixel uit het bronmateriaal, stelt Sony. Verder kunnen kijkers met DRC-MFv2 het beeld manipuleren, omdraaien en verschuiven.

In 2006 wil Sony verder een televisie met breedbandaansluiting uitbrengen, met als kloppend hart een Cell-processor. De Cell is een krachtige chip die het bedrijf samen met IBM en Toshiba ontwikkelt en naar verluidt tien keer zo snel is als gangbare processors. De televisie krijgt een snelle netwerkverbinding en is in staat grote hoeveelheden data te verwerken.

De eerste flatpanel televisies met een Playstation-chip moeten nog deze herfst op de markt komen, melden Japanse media.

MERK

EDITORS' CHOICE