NIEUWSB&W

Video op holografische disc


Redactie HiFi.nl | 26 augustus 2004 | B&W

(gezien op het Internet)

Het Japanse bedrijf Optware is erin geslaagd om video op te nemen en af te spelen met zijn Holographic Versatile Disc (HVD) -systeem, waardoor de commerciŽle introductie ervan weer een stap dichterbij is gekomen.

HVD

Een paar maanden geleden toonde het bedrijf al een prototype van een brander die 200 tot 300GB weg kan zetten op een holografische schijf ten grootte van een dvd, maar nu is het systeem dus ook nauwkeurig en snel genoeg geworden voor een serieuze toepassing. Uiteindelijk verwacht men de HVD op te kunnen schalen tot een capaciteit van 1TB, met een leessnelheid van maar liefst 1GB/s.

Hoewel Optware lang niet de enige is die experimenteert met holografische opslag, heeft het bedrijf wel het enige systeem bedacht dat op veel gebieden overeenkomt met bestaande cd- en dvd-technologie. Hierdoor is het de grootste kanshebber om binnen een paar jaar de eerste enigzins betaalbare producten te kunnen afleveren. De vraag is echter of de HVD een door de hele industrie geaccepteerde standaard kan worden, iets wat met de investering die net gedaan is in Blu-ray nog wel eens lastig zou kunnen worden. Optware heeft naar eigen zeggen zes investeerders, en poogt door middel van demonstraties contacten op te bouwen met andere (internationale) elektronicabedrijven. Wie dat zijn en hoe ze gereageerd hebben, is echter niet duidelijk. Begin september zullen er op een conferentie in Parijs meer details bekendgemaakt worden.

 

MERK

EDITORS' CHOICE