NIEUWSB&W

FBI jaagt op illegale muziek


Redactie HiFi.nl | 30 augustus 2004 | B&W

(gezien op het Internet)

De Recording Industry Association of America (RIAA) liet gisteren weten dat ze opnieuw individuele downloaders van illegale MP3`s op de korrel neemt. De vereniging van platenfirma`s diende klacht in tegen maar liefst 744 gebruikers van peer-to-peer programma`s. Daar zijn een groot aantal nog niet geīdentificeerde computergebruikers bij, maar ook personen die niet akkoord gingen met een schikking.

Sinds september heeft de RIAA al ruim 4000 personen voor de rechtbank gesleept omdat ze via ruilprogramma`s als Grokster, KaZaa en eDonkey illegaal muziek uitwisselen. De vereniging hoopt hiermee andere muziekpiraten af te schrikken en de daling in de cd-verkoop weer om te buigen. Vorige week oordeelde een Amerikaanse rechtbank nog dat de individuele gebruikers en niet de makers van peer-to-peer programma`s verantwoordelijk zijn voor misbruik van de software.

Tegelijk viel het Amerikaanse FBI gisteren binnen in vijf woningen en het kantoor van een internet provider in een landelijke actie tegen een ondergronds netwerk van muziekpiraten. Operatie "Digital Gridlock" richtte zich op de belangrijkste deelnemers van het Underground Network, een relatief los netwerk dat via een internetforum muziek, films en software uitwisselde. Agenten van de FBI waren de voorbije maanden in de groep geīnfiltreerd om bewijsmateriaal te verzamelen.

Geīnteresseerden moesten zelf een minimumhoeveelheid materiaal aanbieden alvorens ze lid mochten worden van het Underground Network. Gisteren arresteerde de politie de vijf actiefste deelnemers in Texas, New York en Wisconsin. Er werd nog niemand officieel in staat van beschuldiging gesteld, maar de politie nam wel computermateriaal in beslag. De Amerikaanse wet voorziet een gevangenisstraf tot 5 jaar en boetes tot 250.000 dollar voor wie zich schuldig maakt aan illegale verspreiding van auteursrechtelijk beschermd materiaal.

MERK

EDITORS' CHOICE