NIEUWSB&W

Sony koopt MGM


Redactie HiFi.nl | 14 september 2004 | B&W

De beroemde filmproducent Metro-Goldwyn-Mayer, van onder meer de James Bond-films, komt in Japanse handen. Sony verhoogde haar bod, na een overeenkomst voor filmdistributie via de tv-kabels van Comcast.

Sony verhoogde maandag haar bod tot 4,85 miljard dollar, inclusief bijna 2 miljard dollar overname van schuld. Dit was eerder reden voor Time-Warner om zich terug te trekken, want ze wilde haar bod van 4,6 miljard dollar niet verhogen.

Sony Corp. of America verhoogde het bod, na een overeenkomst te hebben gesloten met Amerika`s grootste kabelaar, Comcast, voor de opzet van betaalde filmkanalen. Comcast kan de gezamenlijke filmbibliotheek van Sony (3.500 titels, waaronder de catalogus van Columbia Pictures) en MGM (4.100 films) ook online on-demand aan haar internetklanten aanbieden.

Sony vormde voor de koop een consortium met de investeerders Providence Equity Partners (voor naar schatting 450 miljoen), Texas Pacific Group (350 miljoen) en DLJ Merchant Banking Partners (250 miljoen). Dit trio krijgt ruim een kwart van de aandelen. Het consortium betaalt 12 dollar per aandeel van MGM. Kirk Kerkorian, die een meerderheidsaandeel bezit van 74 procent, vangt zo`n 2 miljard dollar.

 

MERK

EDITORS' CHOICE