NIEUWSB&W

Sony: 200 GB Blu-ray schijfje

Redactie HiFi.nl | 24 september 2004 | B&W

Sony heeft een Blu-ray-schijfje ontwikkeld die in staat is maar liefst 200 GB aan data op te slaan. Heel wat meer dan de huidige dvd.

De Japanse elektronicagigant zal het uit acht lagen bestaande schijfje volgende maand presenteren op het International Symposium on Optical Memory-congres dat in Zuid-Korea wordt gehouden. Hier zullen ook de plannen ontvouwd worden voor een 100 GB-variant, bestaande uit vier lagen. Deze capaciteit is nog altijd fors meer dan de 25 GB waarover nu wordt gesproken bij Blu-ray, wat op zijn beurt weer veel meer is dan de huidige dvd-schijven. Het grote voordeel van Blu-ray is volgens zijn verdedigers dan ook capaciteit. In tegenstelling tot cd- of dvd-systemen - die gebruik maken van een rode laser - wordt bij Blu-ray gewerkt met een blauwe laser. Deze maakt het, gecombineerd met andere technieken, mogelijk om veel meer informatie op een schijfje te persen dan nu het geval is.

De eerste Blu-ray-producten zijn overigens al op de markt. Bovendien kondigde Sony eerder deze week al aan dat het Blu-ray in zijn komende PlayStation 3 gaat integreren. Deze moet halverwege 2006 op de markt komen. Waarschijnlijk zal dat met een 54 GB-versie van Blu-ray zijn. De 100 GB-versie komt vermoedelijk een jaar later op de markt.

MERK

EDITORS' CHOICE