NIEUWSB&W

Sony vereenvoudigt Blu-ray


Redactie HiFi.nl | 17 november 2004 | B&W

(gezien op het Internet)

Sony heeft in samenwerking met het bedrijf Nichia een nieuwe Blu-ray laserdiode ontwikkeld, geschikt om meerdere soorten laserlicht te produceren. Het versimpelde ontwerp integreert verschillende standaarden in één behuizing en maakt het gebruik van meerdere leeskoppen overbodig.

De nieuwe diode kan lezen in blauw-violet laserlicht van 405 nm golflengte en rood laserlicht van 660 nm golflengte. Deze dual wavelenght laser coupler is daardoor in staat nieuwe Blu-ray-schijven te lezen naast de oude, bekende dvd-schijfjes. Omdat het een geïntegreerde eenheid is, zijn meerdere leeskoppen overbodig. Dat maakt compactere apparatuur mogelijk. Het prototype dat vandaag is gepresenteerd, zal echter pas eind 2005 in productie gaan.

Naar verwachting zal de dual wavelength laser zijn weg vinden naar Sony-apparatuur, maar de vinding komt ook als los element op de markt , zodat andere fabrikanten ze kunnen gebruiken. In 2002 maakten Nichia en Sony de eerste blauw-violette laser voor het schrijven en lezen van Blu-ray schijven. Sony zegt Blu-ray agressief te willen promoten, maar er zijn tekenen voor alwéér een standaardoorlog.

Blu-ray kan momenteel maximaal 27 gigabyte opslaan op een enkellaags disc. Een dual-layer schijf slaat maximaal 54 gigabyte op, terwijl er onderzoek gaande is naar 100 gigabyte opslag (quad-layer) en zelfs 200 gigabyte (octa-layer). Vrijwel alle grote namen uit de elektronicabranche hebben hun voorkeur voor Blu-ray uitgesproken.

Een andere standaard die voet aan de grond probeer te krijgen, HD DVD, kan tussen de 15 en 30 gigabyte kwijt op respectievelijk enkel- en dubbellaags schijven. Deze technologie wordt ontwikkeld door NEC en Toshiba, maar heeft beduidend minder volgelingen dan Blu-ray.

 

MERK

EDITORS' CHOICE