NIEUWSFocal

Focal Sib & Cub wordt Sib & Co.


Redactie HiFi.nl | 13 december 2004 | Focal

Focal breidt haar familie uit. Sib & Cub wordt Sib & Co.

Purmerend, 13 december 2004 - Compacte, slanke luidsprekers zien er weliswaar mooi uit, maar klinken vaak “klein” en benepen. De oorzaak hiervan is te vinden in het feit dat standaard componenten gebruikt worden die niet tot hun recht komen in kleine behuizingen. Bij de introductie van de nieuwe Sib & Co serie maakt Focal gebruik van haar expertise als ontwerper van High End car-audio om eigen componenten te ontwikkelen voor haar kleine luidsprekers, maar dan met de prestaties van grote luidsprekers.

De originele Sib & Cub werd in 2002 geïntroduceerd in het “Lifestyle & Design” segment, één van de snelst groeiende segmenten op de luidsprekermarkt. Waar de meeste producten in dit segment een korte levenscyclus hebben, met een razendsnelle introductie en een even snel verminderende populariteit, is de populariteit van de Sib & Cub stabiel gebleven en zijn de verkopen zelfs gegroeid in de afgelopen twee jaar.

Focal Sib & Co

Het succes van de Sib & Cub bewijst het belang van een goede vormgeving. Maar het bewijst ook dat, met het maken van de Sib & Cub naar de bekende Focal standaard, Focal voldoet aan de behoefte van consumenten naar prestaties en muzikaliteit; Sib (Small Is Beautiful) heeft laten zien dat het niet voldoende is om alleen maar compact en mooi te zijn, kleine luidsprekers moeten ook krachtig zijn. De nieuwe Sib & Co producten delen allemaal deze ontwerpfilosofie.

Een intensieve speurtocht
Focal heeft een nog nooit eerder vertoonde hoeveelheid tijd en onderzoek in de ontwikkeling van de Sib & Co lijn gestoken. Met als resultaat dat er maar negen maanden zitten tussen de eerste schetsen en de uiteindelijke introductie. Deze versnelde ontwikkeling is des te opvallender als je bedenkt dat Focal dezelfde kwaliteits- en prestatie eisen stelde als bij haar andere luidsprekers. Het ontwerp van de luidsprekers, inclusief het kastontwerp en het ontwerp van de units, is het resultaat van een diepgaande studie in het Focal “Research & Development” centrum. Het uiteindelijke ontwerp is pas ontstaan in de luisterruimtes van Focal, waar de fijnafstemming van de luidsprekers heeft plaatsgevonden.
Het gehele ontwerp is dus binnenshuis ontstaan en niet, zoals gebruikelijk in dit segment, met aangekochte externe technieken en componenten.


De Producten

SibXXL
SibXXL is een erg compacte vloerstaande tweeweg luidspreker voorzien van de nieuwe OAL tweeter en twee 5” (13cm) woofers. Hij is in staat om zelfs de laagste frequenties krachtig weer te geven, een eigenschap die te danken is aan de gebruikte woofers, maar ook aan de kastconstructie - er wordt gebruik gemaakt van meerdere lagen gebogen MDF om staande golven te elimineren en de units zijn gemonteerd in een dikke MDF “baffle”.
Het ontwerp is modern en bewonderenswaardig, de technische uitvoering is traditioneel en een garantie voor optimale geluidskwaliteit. Door zijn grote frequentiebereik (55Hz - 35kHz / +/-3dB) , hoge gevoeligheid (90dB) en hoge belastbaarheid (120Watt) gecombineerd met een prachtig design, heeft de Sib XXL alles in huis om de referentie in dit segment te worden.

Focal Sib & Co

SibXL
SibXL is echt een product van deze tijd, krachtig maar makkelijk te plaatsen en biedt verscheidene oplossingen voor mensen met een plasma of LCD scherm. Met zijn geringe diepte en Polyfix ophangsysteem garandeert hij een perfecte systeemintegratie.
De SibXL is ook erg flexibel, hij is inzetbaar als hoofdrolspeler in een Home Theater maar neemt ook genoegen met een bijrol als achterluidspreker. De twee optionele vloerstandaards, de korte “Bop” en de hoge “Hop”, geven u de keuze om de Sib XL horizontaal of verticaal te monteren. Het ontwerp houdt namelijk rekening met alle opstellingen.
De prestaties zijn verrassend voor een luidspreker met maar 1.8 liter inhoud voor iedere luidsprekerunit. De Sib XL heeft een frequentiebereik van 67Hz tot 35kHz (+/- 3dB) en een rendement van 91dB. De kast van de Sib XL is gemaakt van 5mm dik ABS kunststof om een geringe diepte te combineren met een grote kastinhoud.

Focal Sib & Co

Sib
De Sib luidspreker behoudt zijn huidige positie in de serie, met zijn huidige specificaties maar in de vorig jaar geïntroduceerde Technic afwerking. Dankzij zijn voortdurende, en nog steeds groeiende, populariteit is de Sib een referentie geworden. De Sib heeft een geïntegreerde voet (Hip), maar kan ook gemonteerd worden op de Hop standaard dmv een speciale adapter.

Focal Sib

Cub2
De nieuwe, in juli geïntroduceerde, compacte Cub2 subwoofer, is een natuurlijke partner voor de andere luidsprekers uit de Sib & Co serie. De nieuwe versie heeft veel overeenkomsten met de oude Cub, maar heeft een nieuwe baspoort en achterpaneel, en, hoewel de afmetingen en de prijs gelijk zijn gebleven, de prestaties liggen op een hoger niveau. De prestaties van de Cub2 zijn dichter bij het niveau van de Chorus SW700 S gekomen, dankzij de nieuwe 8” (21cm) woofer en de verbeterde 150Watt Bash versterker. Deze wijzigingen zorgen voor een verdubbelde basweergave terwijl de bas ook nog eens strakker en preciezer is geworden.


Technologieën

Polyflex woofer
Het Focal Research & Development team is met een blanke lei van start gegaan, vastbesloten om alle fundamentele aspecten van luidsprekers met een klein intern volume onder de loep te nemen, met als doel het frequentiebereik te vergroten maar daarbij de andere prestatiekarakteristieken niet aan te tasten.
Focal ontwierp een nieuwe 5”woofer (13cm) met een zogenaamd Polyflex membraam, een magneet met een grote diameter en een spreekspoel die gebruik maakt van 4 lagen koper. Het resultaat; een ongelooflijke kracht (BI) voor een 5”woofer van 9N/A! De lange spreekspoel, die gebruik maakt van koperdraad met de dubbele dikte van wat gebruikelijk is, maakt het mogelijk om, ondanks het relatief kleine volume van de kast, uitzonderlijke ruisniveaus te behalen. De nieuwe 5” woofer maakt ook gebruik van een nieuwe magnetische afscherming om lekkage naar TV schermen te voorkomen. En door gebruik te maken van dezelfde woofers in zowel de Sib Xl als de Sib XXL, wordt ook bij gemixte systemen een perfecte integratie verzekerd.

OAL (Optimum Acoustic Loading) Tweeter
De nieuwe aluminium tweeter wordt zowel in de Sib XL als de Sib XXL gebruikt en is een met zorg uitgewerkt ontwerp al doet zijn conventionele vormgeving (aluminium dome, neodymium magneet) anders vermoeden. Erg veel ontwerpwerk is besteed aan het optimaliseren van de lineairiteit en spreiding, terwijl het frequentiebereik vergroot moest worden. Vanuit dit standpunt bezien zijn de behaalde resultaten opmerkelijk; het -3dB punt van de tweeter ligt op 35kHz.


Prijzen:

Sib XL: 500 euro per paar
Sib XXL: 800 euro per paar
Cub2:  350 euro per unit
Hop:  150 euro per paar
Bop:  100 euro per 3 units

Importeur:
PV Trade Benelux
Distributeur:
Heijmans Sound & Vision
Website: www.jmlab.nl
E-mail: info@jmlab.nl


 

MERK

EDITORS' CHOICE