NIEUWSB&W

JVC combineert Blu-Ray met DVD


Redactie HiFi.nl | 31 december 2004 | B&W

(gezien op het Internet)

JVC werkt aan de ontwikkeling van een schijfje dat zowel Blu-ray als de dvd-standaard aankan. Het hybride schijfje moet consumenten vertrouwen geven om voor Blu-ray te kiezen.

De Japanse elektronicafabrikant JVC presenteerde vrijdag het prototype van een schijfje dat de huidige dvd-standaard combineert met de nieuwe Blu-ray technologie. Het prototype heeft een opslagcapaciteit van 33,5 GB, maar een versie met 58.5 GB schijfruimte zit nu al in de pijplijn.

Het hybride schijfje bevat drie lagen. De bovenste laag is bestemd voor Blu-ray en heeft een capaciteit van 25 GB. De twee onderste dvd-lagen kunnen 8,5 GB aan data opslaan.

JVC hoopt dat het schijfje de consumenten zal overhalen om voor Blu-ray te kiezen. Consumenten kunnen dan met een gerust hart de hybride schijfjes kopen: de inhoud van het schijfje is niet alleen te bekijken met de huidige dvd-speler, maar ook met een toekomstige Blu-ray-speler.

Blu-ray en High-Definition dvd (HD dvd) strijden momenteel om het etiket "opvolger van de dvd", maar het pleit is nog niet beslist. Blu-Ray mag dan wel de steun van meer grote namen uit de it-industrie genieten, HD dvd heeft een groter deel van Hollywood aan zijn kant. De patstelling is vergelijkbaar met de strijd tussen VHS, Betamax en V2000 om de videostandaard, eind de jaren zeventig.

Analisten vrezen dat de tweestrijd tussen Blu-ray en HD dvd nadelig is voor de aanvaarding van de technologie door consumenten. "Iedereen probeert nu de eigen standaard naar voor te schuiven als de opvolger van de dvd," zegt Michael Gartenberg van Jupiter Communications. "Maar zolang niet duidelijk is welke technologie toonaangevend is, zullen consumenten afwachten en niets kopen."

JVC kon nog niet zeggen wanneer het prototype productierijp is. Het bedrijf is wel van plan de technologie voor te dragen als standaard voor de Blu-ray Disc Association.


Vorige week nog presenteerde NEC een compacte `alleslezer` die zowel cd, dvd als HD dvd aankan. Het toestel biedt echter geen ondersteuning voor Blu-ray.

 

MERK

EDITORS' CHOICE