NIEUWSB&W

Sony stelt verwachtingen bij


Redactie HiFi.nl | 21 januari 2005 | B&W

(gezien op het Internet)

Sony waarschuwt dat de inkomsten over 2004 lager zullen uitvallen dan eerder aangekondigd. De omzet daalt vijf procent en komt uit op 7150 miljard yen.

Sony waarschuwt dat de inkomsten over 2004 lager zullen uitvallen dan eerder aangekondigd. De omzet daalt vijf procent en komt uit op 7150 miljard yen. , In oktober 2004 rekende Sony nog op een omzet van 7350 miljard yen (55,2 miljard euro). De nieuwe verwachting voor 31 maart 2005 zit daar ruim 1,4 miljard euro onder.

Desondanks verwacht Sony dat de nettowinst met 69 procent zal stijgen tot 150 miljard yen (1,2 miljard euro) als gevolg van gunstige belastingtechnische ontwikkelingen in de Verenigde Staten.

Sony KE-P37M1

De negatieve bijstelling van de omzetverwachting wordt veroorzaakt door sombere ontwikkelingen op de elektronicamarkt. De prijsdaling van televisies, dvd-recorders en videocamera’s snijdt in Sony`s winstgevendheid.

In Engeland zal Sony 300 mensen ontslaan bij een fabriek die traditionele ‘cathode ray tube’ (CRT)-beeldbuizen produceert. Sony noemt de ontslagen onvermijdelijk door de ‘verschuivende markt’ richting platte beeldbuizen.

Verder is er een afname in de vraag naar halfgeleiders en andere componenten. De vraag naar draagbare audioapparatuur is eveneens afgenomen. De onlangs geïntroduceerde Hi-MD (opvolger van de Minidisc) en harddisk-spelers van Sony hebben het moeilijk in een markt die wordt gedomineerd door Apple.

Sony NW-E99

Sony hield lang vast aan het eigen audio-formaat ATRAC in deze spelers, maar het bedrijf moest overstag: ATRAC kreeg een minder prominente plaats en de nieuwste apparaten ondersteunen inmiddels native ook mp3-bestanden. Of dat een positieve uitwerking heeft op de verkopen, moet nog blijken.

In Japan blijft de verkoop van VAIO-computers achter bij de verwachting. In Europa blijken vooral draagbare audiospelers en video-camera`s minder populair dan Sony hoopte.

MERK

EDITORS' CHOICE