NIEUWSB&W

Belevenis - publicatie week 5


Marc Brekelmans | 03 februari 2005 | B&W

De wereld draait om belevenissen; we willen vermaakt, verbaasd en verwonderd worden. De televisie aanzetten om een film te kijken is niet langer voldoende, we willen een groot scherm met een perfect beeld en ons daarbij laten overdonderen door een surround opstelling. We willen geen film kijken, we willen de film beleven!

Ook op muziekgebied is het niet voldoende de melodie en de tekst te horen, als we onze ogen sluiten willen we ons in de concertzaal wanen. We willen de basdrum niet alleen horen, we willen hem ook voelen.

Het willen hebben van belevenissen heeft grote gevolgen. Zeker omdat we tegenwoordig niet snel meer verbaasd, vermaakt of verwonderd zijn. De belevenis moet tot in de puntjes kloppen om ons even de realiteit te doen laten vergeten.
Een HiFi dealer die achteloos een paar luidsprekers laat horen zal deze minder snel verkopen dan de dealer die moeite neemt om de ambiance en de opstelling te perfectioneren. De tijd dat het oplepelen van de specificaties voldoende was om de HiFi liefhebber te doen watertanden is voorbij. De huidige consument is kritisch genoeg om dergelijke verkooptrucjes te doorzien. Specificaties kunnen “gemaakt” worden; het is het uiteindelijke resultaat dat telt.

Om thuis de ultieme muziek- of filmbeleving te hebben vergt meer dan het kopen van goede componenten. Ook hier moet de ambiance en de opstelling het liefst perfect zijn. De zogenaamde “fine tuning” van een set werpt dan ook zeker zijn vruchten af. Zoals we vorige week al aangaven is vooral de stroomvoorziening van groot belang voor het uiteindelijke resultaat (al kregen we naar aanleiding van het verhaal van René van Es de reactie dat we nu eens eindelijk op moesten houden met het verspreiden van dergelijke baarlijke nonsens. Waarschijnlijk heeft deze persoon indertijd ook beweerd dat alle CD-spelers hetzelfde klinken. Het zijn nu eenmaal alleen nullen en enen. Het fenomeen “jitter” is ook alleen aan het licht gekomen dankzij die rare “audiofielen” en dat is nu een, ook door technici, geaccepteerd verschijnsel. Maar gelukkig zijn we ondertussen dat station al weer een aantal jaren geleden gepasseerd!). Het elimineren van trillingen dmv spikes en meubels, bekabeling, burn in CD`s, allemaal hebben ze een waas van geheimzinnigheid om zich heen maar dragen wezenlijk bij aan de ultieme beleving van muziek en film.

Redactie HiFi.nlNieuw op HiFi.nl


Hardware

C.E.C. DA53 d/a converter, door Rene van Es 
Direct na het verschijnen van het persbericht over de C.E.C. DA53 converter wist ik een exemplaar te bemachtigen voor deze recensie. Je bent geobsedeerd door d/a converters of je bent het niet. Bovendien heeft C.E.C. in mijn boekje een goede naam. Mede omdat ik ooit een C.E.C. TL-2x loopwerk en een DX-71 converter in huis mocht halen voor een test van digitale kabels voor het tijdschrift HVT en ik zeer onder de indruk raakte van de prestaties.

Belevenis

Isotek, door Garmt van der Zel 
De laatste jaren is de lichtnetsituatie in het gemiddelde woonhuis er in de meeste gevallen niet op vooruitgegaan. Steeds meer apparaten kunnen voor vervuiling zorgen van het zo zorgvuldig door het energiebedrijf geleverde signaal. Zo gooit de PC vaak veel hoogfrequente ‘troep’ terug het lichtnet op en zijn ook schakelende voedingen van veel huishoudelijke apparatuur niet erg gunstig voor de prestaties van uw zuurverdiende audio/video-spulletjes.

Belevenis


Achtergrondartikelen - Columns

IS Europe 2005, door Rene van Es en Marc Brekelmans 
De ISE is duidelijk geen consumenten beurs maar richt zich op distributeurs, installateurs, architecten, aannemers, consultants, AV dealers, systeem integrators, ontwerpers en technici. Het aanbod van producten is geheel gebaseerd op het optimaal en met uitgekiend bedieningsgemak weergeven van beeld en geluid, waar nodig in meerdere ruimtes tegelijk, gecombineerd met integratie van computertoepassingen als internet en e-mail.

IS Europe 2005

Contrasten, door Rene van Es 
Een groter contrast dan tussen een bezoek vorige week aan de vakbeurs Integrated Systems Europe en wat audiofiel geknutsel thuis is nauwelijks denkbaar. In volgorde van tijd kwam eerst de beurs.

Audio kopen, door Rene van Es  
Het kopen van audio is voor veel lezers een bezigheid die slechts af en toe gebeurt. Zeker als de aankopen tot volle tevredenheid de huiskamer sieren en uw koop de juiste was. Om te slagen staan hieronder een aantal welgemeende adviezen die voor een doorgewinterde audiofiel open deuren vormen.


Software

Lou Reed - Transformer (Vinyl), door Jan de Jeu 
Na in zes jaar tijd vier albums te hebben gemaakt met Velvet Underground - de band waarvan hij als medeoprichter te boek staat - besluit Lou Reed om een solo carrière te beginnen. Zijn eerste plaat wordt een flop en artistiek zit hij in een impasse wanneer hij in Engeland voorgesteld wordt aan een tweetal dat zich door zijn activiteiten met de Velvet Underground sterk heeft laten beïnvloeden; David Bowie en zijn gitarist Mick Ronson.

Jennifer Gentle - Valende (CD), door Jan Luijsterburg 
Jennifer Gentle komt niet uit Amerika of het Verenigd Koninkrijk, en is ook geen meisje of vrouw. Nee, Jennifer Gentle is een bandje uit Italië, bestaande uit twee mannen, en ze brengt haar derde album uit op het fameuze Amerikaanse Sub Pop label. Jennifer is dan ook een heel bijzonder bandje.

Mozart`s Idomeneo (DVD-muziek), door Ferd Op de Coul
Toen Mozart uit München de opdracht kreeg, om ter gelegenheid van Carnaval 1781 in die stad een "opera seria", dus een ernstig muziekdrama, te componeren, hield hij dit aanbod geruime tijd in beraad, omdat hij, eenmaal ingestemd, een groots en absoluut tot dusver in dit genre onovertroffen meesterwerk wilde afleveren.

The Dutch films of Paul Driessen (DVD-film), door Jan Luijsterburg 
De korte animatiefilm is een ondergewaardeerd en veel te onbekend genre. Nederland is er vrij groot in, maar dat weten we zelf niet. Paul Driesen (Nijmegen, 1940) is één van de grootheden in het kleine wereldje.

MERK

EDITORS' CHOICE

 • Thuistesters gezocht!
  Philips PH805 hoofdtelefoon
  Thuistesters gezocht!
  lees meer »
 • Interview
  Grimm: historie & toekomst
  Interview
  lees meer »
 • Veel acties in december!
  Prijzenfestival 20 jaar HiFi.nl
  Veel acties in december!
  lees meer »