NIEUWSB&W

Vertrouwen - Publicatie week 8


Marc Brekelmans | 24 februari 2005 | B&W

De aanschaf van duurzame verbruiksartikelen (zoals audio apparatuur) vereist een vertrouwensrelatie tussen koper en verkoper. U moet erop kunnen vertrouwen dat de verkoper u van de juiste informatie voorziet, de juiste prijs hanteert en een goede nazorg levert. Maar u moet ook op uw eigen oordeel vertrouwen.

Bijna dagelijks ontvangen wij de vraag wat wij vinden van bepaalde combinaties. “Ik heb gisteren versterker X gekocht met luidspreker Y. Heb ik een goede keuze gemaakt?” Schijnbaar is er ergens in het koopproces iets fout gegaan. De consument heeft te snel zijn besluit genomen, heeft niet naar verschillende combinaties kunnen luisteren of heeft zichzelf niet voldoende (vooraf) geïnformeerd betreffende de verschillende mogelijkheden.

Toch hoeft er helemaal niets mis te zijn gegaan! Bij grote aankopen hebben mensen vaak twijfels of ze wel de juiste beslissing hebben genomen. Is de aankoop wel te verdedigen ten opzichte van de partner, vrienden en kennissen. Zeker op het gebied van audio, waar vaak combinaties van verschillende apparaten en merken gemaakt moeten worden, treedt dit fenomeen vaak op. Dat is ook de reden dat recensies van apparatuur die men al bezit (!) vaker gelezen worden. Men gaat zelfs op zoek naar recensies en speurt de ranglijsten van audiobladen af naar de positie van de aangeschafte apparatuur… Herkent u het? Een opmerking dat uw installatie niet goed klinkt doet u twijfelen aan de juistheid van uw keuzes.
In de marketing wordt dit “cognitieve dissonantie” genoemd; het streven naar harmonie en het behouden van die harmonie.

Er is maar één oplossing; vertrouw op uw eigen oordeel! Dat is ook de reden dat op vragen naar de juistheid van een bepaalde combinatie bijna nooit een goed antwoord te geven is. Of er moet sprake zijn van een duidelijke technisch verkeerde combinatie. Op het klankmatige vlak is de keuze geheel aan u. Zorg dus dat de basis voor uw aankoopbeslissing goed is. Ga naar een winkel waar u vertrouwen in hebt, informeer uzelf vooraf over de mogelijkheden en vertrouw op uw eigen oordeel.

Redactie HiFi.nl


Nieuw op HiFi.nl


Hardware

Atoll over vijf kanalen, door Rene van Es 
Atoll Electronique is lange tijd vertegenwoordigd in Nederland via Van Diest in Nieuwegein, tot de vertegenwoordiging voor de gehele Benelux werd overgenomen door het Belgische bedrijf Belram. Een reden voor een hernieuwde kennismaking met het merk. Atoll is bekend vanwege de kwaliteit die gekoppeld is aan gunstige prijzen.

Supra Cable, door Rene Smit  
Dat het niet altijd high-end met een navenant prijskaartje hoeft te zijn om goede prestaties neer te zetten blijkt als ik Supra Ply 3.4 luidsprekerkabel en LoRad netsnoeren aan de tand voel. In het assortiment van TES Nederland is Supra een merk dat voor constante verkopen zorgt. Met een prijs van circa 12 euro per meter valt Ply 3.4 nog net in het betaalbare segment. Ook een LoRad netsnoer met een prijs van 85 euro voor een compleet afgemonteerd exemplaar van 1,5 meter is gezien de concurrentie alleszins schappelijk geprijsd.

Vertrouwen


Columns - Achtergrondartikelen

Vertrek, door Garmt van der Zel 
Hifi.nl is een groep licht ijdele hifi/muziek/film-enthousiastelingen met een drang om hun ei kwijt te kunnen op een Internet site; vrijwillig, maar niet vrijblijvend. Wat beweegt iemand dan om daarmee te stoppen? Tja, soms kruipt het bloed simpelweg waar het niet gaan kan en moeten keuzes gemaakt worden, hoe moeilijk ook...

Garantie, door Rene van Es
Er bestaat bij veel consumenten, zoals blijkt uit uitlatingen van consumenten en uit die van winkeliers werkzaam in de audio en video branche, verwarring over wie aansprakelijk is als een product niet naar behoren functioneert of als een product defect raakt tijdens de garantie periode.

Driemaal, door Rene van Es 
Driemaal is scheepsrecht, het oude spreekwoord lijkt op te gaan met drie nostalgische gebeurtenissen die elkaar snel opvolgen. Ten eerste de Pritchard arm waar ik vorige week over schreef.


Software

Pinback – Summer in Abaddon (CD), door Michiel Witlox 
Er is helemaal niets mis met gitaarrock die van couplet naar refrein gaat en weer terug. Maar er zijn ook bands die het zichzelf iets moeilijker maken dan dat en daar is ook zeer zeker niets mis mee.

Vertrouwen

Scritti Politti - Early (CD), door Roel Bouman 
We spreken over het eind van de jaren zeventig, het zijn de dagen van de post-punk en new wave bands en bijna alles wat via Rough Trade verschijnt is op zijn minst interessant en meestal erg goed. Dan is daar ineens Scritti Politti.

Vertrouwen

Ginastera & Montsalvatge (SA-CD), door Jan de Jeu 
Een aantal malen per jaar wordt er door het Nederlandse platenlabel NorthWest Classics een hybride SACD op de markt gebracht. Iedere release is om meerdere redenen steeds opnieuw interessant. Voor de liefhebbers van klassieke muziek is dat met name het artistieke aspect dat steeds opnieuw op een hoog niveau staat.

Verdi’s “Falstaff” (muziek DVD), door Ferd Op de Coul  
Ten onrechte wordt Verdi’s laatste opera, de komische opera "Falstaff", soms nog "opera buffa" genoemd, maar met dit eind 19e eeuw afgesloten typisch Napolitaanse genre heeft dit fonkelende meesterwerk alleen de komische escapades gemeen.

Mephisto (DVD film), door Jan Luijsterburg 
In de reeks Moderne Europese Klassiekers van NRC Handelsblad en Homescreen verschijnen twaalf films uit evenzoveel landen. Mephisto is de Hongaarse bijdrage. Taal en land van handeling zijn echter Duits. Nu deelt Hongarije natuurlijk een belangrijk stuk geschiedenis met Duitsland, waarin menig ziel aan de duivel verkocht werd. 

MERK

EDITORS' CHOICE