NIEUWSB&W

Koopjes - publicatie week 15


Marc Brekelmans | 14 april 2005 | B&W

Waarom zou u nog een CD-speler kopen als formaten als SACD en DVD (Audio) u proberen te verleiden met de belofte van een betere geluidskwaliteit en meer kanalen in combinatie met hoge kwaliteit videomateriaal. Nou, gewoon omdat een goede CD-speler menig SACD- of DVD-speler een poepie kan laten ruiken.

Vandaag hebben we zo’n CD-speler in de vorm van de Roksan Caspian. Al doet de naam vermoeden dat we te maken hebben met een oude speler (de naam Caspian wordt al zo’n zeven jaar door Roksan gevoerd), het betreft toch echt een CD-speler die volgens de modernste eisen en technieken is gebouwd….en hoe! Hebt u een uitgebreide collectie CD’s en bent u toe aan iets nieuws, stap dan niet blind af op de eerste de beste SA-CD of DVD-A speler die u ziet, maar ga zeker eens luisteren naar dit topproduct. U zou uzelf anders ernstig te kort doen. Nu is zo’n Roksan Caspian met de beste wil van de wereld niet goedkoop te noemen (1599 euro voor een “ouderwetse” CD-speler), een koopje is het zeker.

Voor de lezers onder u die er niet aan moeten denken een dergelijk bedrag uit te geven voor één apparaat hebben we deze week ook een recensie van een luidspreker die uit de professionele wereld afkomstig is. Het is niet de fraaiste luidspreker om te zien, maar wat klinken die dingen goed. En dat voor 195 euro per paar. Met recht goedkoop te noemen… en ook nog eens een koopje.

Verder deze week aandacht voor de show die Rhapsody afgelopen weekend gaf in hun fraaie Hilversumse villa. Ook toog Rene Smit voor de tweede keer dit jaar naar Eindhoven voor een Hi-Visit. In de stad waar dit jaar het 100-jarig jubileum van de “Godfather” van de vaderlandse electronicawereld wordt gevierd, bracht Rene een bezoek aan Meerview Home Cinema.

Deze recensies en artikelen zijn, net als iedere week, weer gratis te lezen op HiFi.nl. Als dat geen koopje is…..!

Redactie HiFi.nl


Nieuw op HiFi.nl

Hardware

Roksan Caspian M-series-1 Cd-speler, door Rene van Es 
Op het moment dat je de Roksan Caspian M series–1 CD speler optilt merk je al dat hij bijzonder is. Ik ken heel wat versterkers die minder wegen dan deze speler terwijl zijn buitenmaten heel bescheiden zijn. Het luisteren werd een zeer aangename ervaring die bewijst dat Roksan volop in beeld is als het gaat om het ontwerpen en produceren van hoogwaardige audio componenten. Sterker nog, ik heb spijt dat ik niet de aangeboden hele set heb meegenomen en alleen de CD speler ter beschikking had.

Koopjes

Alesis Monitor One MkII, door Phil van Deijck 
Nieuw kopen is niet voor iedereen weggelegd. Zeker niet voor de jonge generatie muziekliefhebbers. Maar soms kan door goed zoeken of dankzij tips van anderen met weinig geld een heel leuke set neergezet worden. Dit keer staat een luidspreker centraal voor mensen met een bescheiden beurs die toch op hoog niveau van muziek willen genieten.

Koopjes


Artikelen - Columns

Rhapsody Show, door Jan de Jeu 
Uiteindelijk moet het er dan toch maar eens van komen. Na jarenlang op shows demo’s te hebben meegemaakt van Harry van Dalen ben ik nu toch wel eens benieuwd naar de thuisbasis van deze geluidsgoeroe. Aanleiding is de presentatie van de nieuwe – tussen de modellen ‘Diamond’ en voorganger ‘Eidolon’ gesitueerde – speaker ‘Vision’ van het Amerikaanse topmerk Avalon.

Rhapsody Show

Stanley Clarke, door Rene van Es
Zaterdag werd ik meegetroond naar een markt in het zuiden van het land waar behoorlijk veel langspeelplaten worden aangeboden. Nu ben ik niet meer op zoek want ik heb er genoeg maar snuffelend in de bakken schoot Stanley Clarke in gedachten.

Stanley Clarke


Hi-Visit

Meerview Home Cinema - Eindhoven, door Rene Smit
Wanneer ik de weerberichten moet geloven is het verstandig om sneeuwkettingen achter in de auto te leggen. Ik besluit het niet te doen en zonder richting Eindhoven te vertrekken op een vroege zaterdagmorgen in februari. Probleemloos bereik ik na ruim een uur rijden de Grote Berg in Eindhoven alwaar op nummer 54 de firma Meerview gevestigd is.


Tijdschriften

HomeStudio


Software

R.E.M. – Around the Sun (CD), door Luc van Gaans 
Ik ken R.E.M. nog goed van mijn middelbare schooltijd, alweer zo’n 17 jaar geleden. ‘Losing my religion’ was een liedje dat de diverse lokale popbandjes wel moesten spelen want het was populair, er kwamen niet veel meer dan drie akkoorden in voor en de melodie was eenvoudig te onthouden. Het liedje deed het daarom vooral goed bij kampvuren.

Solex + M.A.E. – In the Fishtank 13 (CD), door Jan Luijsterburg
Dierbare Konkurrent artiesten krijgen twee dagen studiotijd en binnen die beperking alle vrijheid, dat is kort gezegd het principe van de Fishtank. Solex stond al sinds 1998 op de verlanglijst, maar nu is het dan van gekomen. Met het Maarten Altena Ensemble bracht Liesbeth Esselink een project voor het Crossing Border Festival naar de studio.

Nedelle - From The Lion’s Mouth (CD), door Timo Schuurbiers
Een prettige mix van jazz, soul, pop en folk gecombineerd met een vleugje naïviteit van singer/songwriter Nadelle. Spreek uit Neh-del. Ze levert met From The Lion’s Mouth haar 3e soloalbum af. Met hulp van een indrukwekkend arsenaal van bevriende musici heeft ze 12 korte nummers gemaakt die zeer intrigeren.

Count Basie & His Orchestra - “88 Basie Street” (XRCD), door Jan de Jeu
Deze op 11 en 12 mei 1983 in Hollywood door Allen Sides voor het Pablo label van Norman Granz – tevens verantwoordelijk voor de productie - opgenomen sessie draai ik al jaren op LP. Het levert hem zijn negende grammy op en ook heden ten dage blijft het een geweldige plaat van The Count. Het is de bekende mix van swing en blues waar Basie zich aan het eind van zijn leven op richt. Hij zit tijdens de opnamen al in de rolstoel en zal in het daarop volgende jaar aan pancreas kanker sterven.

Fauré – Requiem (SA-CD), door Jan Luijsterburg
Uitvaarten zijn gelegenheden die niet denkbaar zijn zonder muziek. Het kan met Mieke Telkamp, maar als je het wat grootser en religieuzer wil aanpakken is er het alternatief van de Requiem mis. Het populaire Requiem op. 48 is het belangrijkste religieuze werk van Gabriel Fauré (1845-1924), die zijn leven lang als organist werkte in Parijse kerk La Madeleine.

MERK

EDITORS' CHOICE