NIEUWSB&W

Koninginnedag - publicatie wk. 17


Redactie HiFi.nl | 28 april 2005 | B&W

Het komende weekend zullen we weer massaal langs overvolle kraampjes met daarop allerlei goedbedoelde rotzooi lopen. Toch kan een bezoekje aan een vrijmarkt een goede tijdsbesteding zijn. Want sommige kramen zijn ware schatkamers voor de muziekliefhebber.

Koninginnedag

Zo zijn er veel mensen die na jarenlang bewaren van hun oude LP’s en singeltjes, eindelijk besluiten dat deze maar eens opgeruimd moeten worden. De container is wel erg drastisch (en in het achterhoofd speelt de gedachte aan de vernietiging van kunst misschien ook wel mee), dus maar bewaren voor de eerste vrijmarkt van het jaar. Misschien wil iemand er nog wel een euro voor geven! Zeker voor speciale opnames geldt dat veel mensen de waarde niet zien. Zo kunt u zomaar een Mobile Fidelity Original Master Recording (vinyl) in onberispelijke staat tegenkomen, die u niet meer hoeft te kosten dan 2,50 (iets wat één van onze auteurs laatst overkwam). De waarde - zowel in geld als in luisterplezier - ligt natuurlijk vele malen hoger. “Beatles for Sale” op MFSL (vinyl) brengt u bijvoorbeeld ruim 200 euro op.

Maar ook oude platenspelers, radio’s en versterkers zijn maar al te vaak voor een luttel bedrag te koop. Dus als uw vrouw dit weekend vraagt of u meegaat naar de vrijmarkt…….gaat u natuurlijk graag mee.

Redactie Hifi.nl


Nieuw op HiFi.nl

Hardware

ATC, door Rene van Es 
ATC, wat staat voor Acoustic Transducer Company, is een Engelse firma die zich na de oprichting in 1974 bezighield met het ontwerpen en verfijnen van een bas/midrange unit met een zachte dome, mechanisch gekoppeld aan de wooferconus, in plaats van een stofkap. ATC is inmiddels uitgegroeid tot een bedrijf dat zowel in de professionele sector als voor de consument complete passieve en actieve luidsprekers en elektronica levert.

Koninginnedag


Achtergrondartikelen - Columns

De één is de ander niet, door Rene van Es 
Hoofdredacteur zijn brengt een heleboel leuke dingen met zich mee. Je bent meestal als eerste op de hoogte van de vele zaken die spelen binnen de club Hifi.nl.

Platenspeler (21-05-2003), door Rene van Es 
De werking van een platenspeler (of draaitafel) is een puur mechanische aangelegenheid waarbij pas in laatste instantie elektriciteit om de hoek komt kijken. Simpel gesteld bestaat een platenspeler uit diverse onderdelen die er tezamen voor zorgen dat muziek geluisterd kan worden. In dit artikel zal op deze diverse onderdelen in detail worden ingegaan.

Acoustic Solid (c) Xingo

ISF calibratie, door Bjorn Mateijsen (12-01-2004)
In de verschillende artikelen die op HiFi.nl worden gepubliceerd, vliegen de termen je soms om de oren. Dat geeft natuurlijk niet, want deze termen worden zo duidelijk mogelijk uitgelegd. Maar laatst las ik zelf een artikel en zonder blikken of blozen stond daar de woorden ‘ISF Calibratie’. In home-cinema zijn ISF, en een ISF Calibratie, uiterst belangrijke begrippen, maar toch hebben weinig fabrikanten en consumenten hiervan gehoord. Wat ISF en een ISF Calibratie inhoudt, zal in dit artikel worden uitgelegd. Wat een ISF calibratie oplevert is echter nog vele malen belangrijker.


Set van de week

De set van Peter van den Boogaard 
Op My.hifi.nl (uw sets) vindt u de HiFi installaties van HiFi.nl bezoekers. Enthousiaste gebruikers vertellen over hun hifi geschiedenis, muziekvoorkeur en uiteraard hun huidige set. Deze week de set van Peter van den Boogaard


Agenda

April vinylmaand Multifoon De Doelen 
"Ouderwets Genieten" Multifoon Alexandrium
Ancient Audio wereldprimeur bij Earpleasure 
HDTV&Domotica weekend bij De Opera - Oisterwijk 
Muzikaal Intermezzo bij Hobo Den Bosch


Vacatures op HiFi.nl

Audiac BV, Commercieel/technisch medewerker binnendienst
HiFi Solutions, Full-time verkoop medewerker 
Jazz in Duketown, podiumbegeleider (m/v)


Software

Antony and the Johnsons – I am a Bird Now (CD), door Jan Luijsterburg
Een stem die je meteen bij de strot grijpt en diepe ontroering oproept kom je niet zo vaak tegen. Pas zag ik Antony op de televisie, bij het VPRO kunstprogramma RAM, en wist dat het, een paar jaar na Jeff Buckley, weer zover was. Iedere keer als we nu I am a Bird Now draaien zeggen mijn vrouw en ik het elkaar meerdere keren op plechtige toon: Wat Is Dit Mooi. Met dikke brokken in de keel.

Chet Baker Sextet - Chet is Back! (Vinyl), door jan de Jeu  
De hoes toont een prachtige, in de studioruimte gemaakte, sfeervolle foto van een ontspannen Chet. We schrijven januari 1962 en bevinden ons in het Italiaanse Rome waar Chesney "Chet" Henry Baker tezamen met Bobby Jaspar (tenorsax en fluit), de Italiaanse pianist Amadeo Tommasi, de Belgische gitarist Rene Thomas, de Franse bassist Benoit Quersin en de Zwitserse drummer Daniel Humair bijeen is om voor de Italiaanse tak van het Amerikaanse RCA platenlabel een film soundtrack op te nemen.
 
Rafael Kubelik: Music is my Country (DVD-muziek), door Ferd Op de Coul 
"Music is my country"; dit motto van de vermaarde en geliefde Tsjechische dirigent Rafael Kubelik (1914-1996) is het sterke en lichtende alternatief geweest voor het lot dat hij 42 jaar in vrijwillige ballingschap in het buitenland heeft doorgebracht, omdat eerst de nazi`s en vervolgens communistische regiems in zijn vaderland de dienst hebben uitgemaakt.

Dmitri Sjostakovitsj – Symfonie nr 5 (SA-CD), door Jan Luijsterburg 
Gastdirigent Mstislav Rostropovitsj wist het orkest tijdens concerten op 7 en 8 juli 2004 tot topprestaties te bewegen in een werk waarmee hij, als vriend van de in 1975 overleden componist, een speciale band heeft. Hij legde het al vaak vast, en nooit eerder klonk het zo perfect.

Kurosawa Collection Volume 3 (DVD-film), door Jan Luijsterburg 
Het grote project van Total Film getiteld Akira Kurosawa, de collectie, is voltooid. Drie zwarte dozen met elk vier klassieke films van deze grote filmmaker, die dank zij de DVD weer zeer in de belangstelling staat. Alle films zijn ook los verkrijgbaar. Uit de laatste box bekeek ik The bad sleep well en Dodes’ka-den.

MERK

EDITORS' CHOICE