NIEUWSB&W

Diversificatie - Publicatie week 20


Marc Brekelmans | 19 mei 2005 | B&W

Computerfabrikanten gaan steeds meer hun aandacht verleggen naar consumentenelektronica. Zo kondigden Microsoft en Philips deze week aan dat Philips Microsoft technologie gaat toepassen in haar nieuwe producten.

Door de steeds lager wordende marges op computerapparatuur willen computerfabrikanten maar al te graag een plekje veroveren in uw huiskamer. Nu staat bij veel mensen de PC al in de huiskamer, maar de computerfabrikanten willen meer. Ze willen ook uw televisie en audio-installatie gaan leveren. Kijk naar de markt van digitale fotocamera’s, daar is een deel van de markt al in handen van niet traditionele cameramerken (Trust, HP).

Geen DVD’s en CD’s meer in de kast, maar een harde schijf vol met (gecomprimeerde) software. U geeft een sfeer, tempo of genre aan en de computer doet de rest. Een zegen voor gadget freaks, maar een gruwel voor de kwaliteitsbewuste muziek en film liefhebber. Maar misschien loopt het nog niet zo’n vaart en investeren computerfabrikanten in kwaliteit. Onwaarschijnlijk? Misschien, maar Microsoft kocht al in 2000 de HDCD technologie. Voor degene die HDCD niet kennen; HDCD is een techniek (chip) die 20 bits informatie op een 16 bits CD-schijfje kan plaatsen. Inderdaad….om een betere geluidskwaliteit te krijgen.

Tot die tijd zullen wij natuurlijk alle ontwikkelingen voor u in de gaten blijven houden, zolang ze maar te maken hebben met hoogwaardige (want daar staat HiFi voor) weergave van muziek en film. Vandaag leggen we u bijvoorbeeld uit wat DAB is en wat het voor u kan betekenen, maar brengen we ook verslag uit van ons bezoek aan de High End in Munchen.

Redactie HiFi.nl

 

Nieuw op HiFi.nl

Hardware

Isophon Cortina, door Robert van de Wardt
De Cortina is samen met de Corvara (kleiner) en de Cassiano (groter) de jongste telg uit het assortiment. Bij het binnenstappen van de luisterruimte vallen de Cortina’s meteen op, zowel qua kleur als qua vormgeving.

Diversificatie


Achtergrondartikelen - Columns

High End 2005 dl.2, door Rene van Es en Rene Smit 
München heeft vaste grond onder de voeten en was door het huren van een extra hal groter, aantrekkelijker en interessanter. Meer dan 160 exposanten vertegenwoordigden ruim 500 merken.  Vandaag Deel 2.

Diversificatie

DAB in Nederland, door Michel Hazen
De afkorting ‘DAB’ staat voor ‘Digital Audio Broadcasting’, in het Nederlands vaak gewoon aangeduid als ‘digitale radio’. DAB is de beoogde opvolger van onze huidige analoge FM en AM zenders en ontvangers.

DAB

De Top 10 van……. Luc van Gaans
Vanaf deze week zal iedere week één van onze auteurs zijn persoonlijke top 10 op het gebied van muziek en film publiceren. Vandaag wordt het spits afgebeten door software auteur Luc van Gaans.

Carpaccio, door Rene van Es 
Oh, u denkt dat u de verkeerde site heeft bezocht, het gaat hier toch om audio en niet om eten? De relevantie is te zoeken in de diversiteit van het toepassen van ingrediënten.


Software

A Frames – Black Forest (CD), door Jan Luijsterburg 
Toen ik rond 1980 onder de indruk raakte van de platen van Joy Division had ik niet kunnen vermoeden dat 25 jaar later een redelijk getrouwe kopie van dat geluid door de muziekpers als modern en experimenteel gekwalificeerd zou worden. Het is een eer die het trio A Frames uit Seattle ten deel valt.

Emiliana Torrini – Fisherman’s woman (CD), door Michiel Witlox
Björk. Zo die naam is er vast uit. Uit respect voor Emiliana Torrini heb ik me voorgenomen om in de rest van deze recensie de naam van ‘die andere IJslandse zangeres’ maar niet meer uit te spreken.

Scandinavia - Matangi Kwartet (CD), door Ferd Op de Coul
Onder de talrijke nieuwe Nederlandse strijkkwartetten, die de laatste jaren met vaak verbluffend succes en gevormd door een keur van enthousiaste jonge strijkers een plaats hebben veroverd op de (inter)nationale “markt”, bevindt zich ook het Matangi Kwartet, dat zojuist een cd heeft uitgebracht onder de titel: “Scandinavia”.

Ivansxtc (DVD-film), door Jan Luijsterburg
Ivan Beckman reageert al dagen niet meer op zijn telefoon. Dat is behoorlijk vervelend, want hij is als impresario een centraal persoon in een Hollywood’s filmbedrijf. Deals dreigen gemist te worden, wat rampzalig is in een wereld die uitsluitend om geld en snelheid draait. Ivan heeft een goede smoes. Hij is dood.

MERK

EDITORS' CHOICE