Unison Research Unico 200

(ingezonden mededeling)

Kracht en schoonheid van buizen en mosfet`s

De nieuwe Unison Research Unico 200 hybride versterker is in Nederland! Dit bijzondere product heeft een uitgangsvermogen van 2 x 350 Watt aan 8 Ohm in dynamisch klasse A.

Elke halvering van de impedantie geeft een verdubbeling van het uitgangsvermogen. Het bijzondere aan deze versterker is dat hij met 1 druk op een knop (tijdens het spelen!) in puur klasse A geschakeld kan worden. Het uitgangsvermogen is dan 2 x 50 Watt. Bij klasse A zijn de eerste en de laatste watt even puur! Deze geïntegreerde versterker is in staat om elke denkbare luidspreker met gemak aan te sturen.

Unico 200

Achter de rustige doch smaakvolle frontplaat schuilt een geavanceerd pakket elektronica en een gigantische ringkerntrafo. Het apparaat weegt 60 kg! De ringkernvoeding is ruim overbemeten. Dit is belangrijk voor een onbeperkt dynamisch gedrag. Klankmatig is deze versterker opvallend onopvallend. Het klankbeeld en ruimtebeeld zijn uitermate natuurlijk te noemen. Het dynamisch bereik is hoog. Al deze eigenschappen zijn bijvoorbeeld zeer goed te beoordelen bij het beluisteren van grote symfonische werken of complexe fusion muziek. De aangesloten luidsprekers moeten wel in staat zijn om de bijzondere prestaties van deze versterker weer te geven. De ingangsbuisjes zijn 1 paar gematchte ECC82`s. De ECC82/12AU7 is een zeer muzikale buis. Tube rolling geeft met deze buis de meeste mogelijkheden, omdat er zoveel goed klinkende alternatieven te koop zijn. Bij Analogue Audio Products zijn vele alternatieve merken voor de ECC82 verkrijgbaar.


Meer over de techniek van de Unico 200:

Enkele jaren geleden heeft Unison Research met nieuwe technische ontwikkelingen in de SR1 het fenomeen hybride versterker nieuw leven ingeblazen. Met haar enorme ervaring op het gebied van buizenversterkers heeft Unison Research de koppeling van de buis aan de powermosfet geoptimaliseerd, zodanig dat een directe koppeling nu wel mogelijk is. Na de SR1 kwam de Unico voor de audioliefhebber met de kleinere portemonnee. De drive werd groter met behoud van het ruimtelijke beeld. De ruimtelijkheid doet het meest denken aan het beeld van de geïntegreerde buizenversterker. Bij de Unico 200 zijn vele belangrijke technische eigenschappen van de hybride versterker verder verbeterd, met name op het gebied van de koppeling van de buis aan de mosfets en de voeding van de mosfets. Het resultaat is een hoog oplossend vermogen, gekoppeld aan een warm en vloeiend klankbeeld. De ruimtelijkheid is diep, breed en hoog. Samen met de juiste speaker kan een soort douche van geluid bereikt worden. Voor de kleine uurtjes, waarin niet op oorlogssterkte geluisterd kan worden, maar waarin juist de oren op hun best zijn, biedt de puur-klasse-A-stand nog meer rust, en een extreem laag vervormingniveau. Het gemak en de echtheid nemen dan nog verder toe.

De mogelijkheid om de Unico 200 in klasse A te schakelen is zeer slim. Een versterker die alleen maar in klasse A kan staan wordt warmer naarmate er zachter gespeeld wordt. Hij wordt dan het warmst als de volumeknop dicht staat. De Unico 200 kan juist uit klasse A geschakeld worden als gedurende enige tijd niet geluisterd wordt, terwijl de luisteraar later weer wil gaan luisteren en de versterker nog niet wil uitzetten. Het energieverbruik neemt dan af en de levensduur van het apparaat neemt toe. Bij hervatten van het luisteren kan weer teruggeschakeld worden naar klasse A.

Prijs:
De prijs voor deze versterker is niet gering, maar gezien de kwaliteit ook weer niet duur. Hij kost 4500 euro. Voor 1990 euro is er inmiddels ook de Unico SE (2 x 120 Watt). Veel van de technische ontwikkeling van de Unico 200 zit ook in de Unico SE.

Als u nieuwsgierig geworden bent, en benieuwd bent hoe deze versterker zal presteren met uw eigen luidsprekers, neem dan contact op met:

Analogue Audio Products
Tel.: 030-6044342
Website: www.analogueaudio.com

EDITORS' CHOICE