NIEUWSB&W

Philips draadloze audiostandaard


Redactie HiFi.nl | 02 juni 2005 | B&W

(gezien op het Internet)

Philips plant onder de naam Ensation de introductie van een nieuwe draadloze standaard, speciaal bedoeld voor het versturen van audio. De techniek moet volgens Philips `vreedzaam coëxisteren` met bestaande technologie als Bluetooth en Wifi.

Met Ensation moet het mogelijk worden bijvoorbeeld kabels voor (surround)speakers te doen verdwijnen, al blijft een stroomvoorziening met bijkomende draden een vereiste. 
 
Het probleem met huidige draadloze standaarden is volgens woordvoerder Rutton Ruttonsha dat ze niet zijn bedoeld om hoge-kwaliteit audio te versturen. "Ze zijn ontworpen voor een bepaalde reden en daarna aangepast om iets anders te doen", aldus Ruttonsha tegenover webtijdschrift EEWeek. Philips Ensation moet dat probleem oplossen, waarbij bovendien vertragingen worden uitgesloten. De zender werkt met 10 milliWatt en kan in een standaard woning zo`n 30 meter overbruggen. Bluetooth moet 100 milliWatt inzetten om een heel huis te beslaan, stelt Philips. Ensation kan bovendien, al naar gelang de gewenste audiokwaliteit, de data-overdracht opvoeren of terugschroeven. De techniek voorziet in een ongelimiteerd aantal passieve (alleen luisteren) clients en maximaal zeven audio-componenten die zelf ook kunnen zenden.

Philips zegt dat de vertragingsfactor minder dan 20 milliseconden is - "een vereiste om een keurmerk van het Dolby Laboratorium te kunnen verwerven", aldus Ruttonsha. De keuze om de hardwarespecificatie officieel gelicenceerd te krijgen is opzettelijk gemaakt, stelt Philips.

Niet iedereen zit te wachten op nóg een draadloze standaard, merkte EEWeek bij rondvraag. Veel analisten denken dat Ensation moeilijk voet aan de grond krijgt in een markt waar Bluetooth sterk in opkomst is en de prijs van Wifi-apparatuur sterk is gedaald. Opmerkelijk genoeg presenteerde Philips zelf gisteren tijdens de Computex-beurs in Taiwan een ontwerp voor een draadloze Hifi-koptelefoon op basis van Bluetooth.

Hoewel de domeinnaam `ensation.com` actief is, verwijst deze op het moment van schrijven nog door naar de gewone Philips-website. Philips Ensation moet in het tweede kwartaal van 2005 beschikbaar komen. Hoeveel de individuele elementen gaan kosten, is nog onbekend.

MERK

EDITORS' CHOICE