NIEUWSB&W

P2P bedrijven verantwoordelijk voor piraterij


Redactie HiFi.nl | 30 juni 2005 | B&W

(gezien op het Internet)

De muziekindustrie is blij met het vonnis van het Amerikaanse Hooggerechtshof. "De belangrijkste uitspraak voor de muziekindustrie in twintig jaar."

P2P logo"Dit is een zeer belangrijke beslissing", zegt John Kennedy, voorzitter van de IFPI, de wereldwijde belangenbehartiger van de muziekindustrie. "De uitspraak maakt gehakt van het idee dat peer-to-peer diensten niet verantwoordelijk zijn voor de illegale activiteiten die plaatsvinden op hun netwerk."

Het Hooggerechtshof (de hoogste rechtsinstantie in de Verenigde Staten) oordeelde maandag dat p2p-bedrijven die hun gebruikers aanmoedigen om de auteursrechten te schenden, verantwoordelijk kunnen worden gehouden voor de piraterij via hun netwerken.

Het Hooggerechtshof liet in zijn besluit meewegen dat Grokster en Streamcast (de twee aangeklaagde p2p-bedrijven) gebruikers zouden hebben aangezet tot inbreuk op het auteursrecht. Zo was het met Morpheus (het p2p-programma van Streamcast) mogelijk om specifiek te zoeken naar top40-nummers.

Volgens de Electronic Frontier Foundation (EFF), een Amerikaanse digitale-burgerrechtenorganisatie, brengt het vonnis p2p en andere nieuwe technologieŽn in gevaar. "Deze uitspraak betekent dat uitvinders en ondernemers niet alleen de kosten moeten dragen voor het lanceren van nieuwe producten, maar ook de kosten voor eventuele rechtszaken als klanten hun producten voor illegale doeleinden gaan gebruiken."

"De uitspraak zal leiden tot nieuwe rechtszaken van de entertainmentindustrie", voorspelt Fred von Lohmann van EFF. "En wat wellicht nog belangrijker is: de dreiging van rechtszaken zal ertoe leiden dat technologiebedrijven hun producten zullen aanpassen om Hollywood tevreden te stellen in plaats van consumenten."

MERK

EDITORS' CHOICE