NIEUWSB&W

Speedy J in 5.1 - Paradiso A`dam

Redactie HiFi.nl | 06 juli 2005 | B&W

(gezien op het Internet)

Speedy J en Richard Divine spelen donderdag 14 juli een Surround Sound 5.1-set in het Amsterdamse Paradiso in het kader van het 05 Days Off -festival.

Je ziet het wel eens op dvd-spelers staan: `Geschikt voor Surround Sound 5.1`. Deze techniek, waarbij je als luisteraar het idee hebt, dat je middenin het geluid zit, bestaat inmiddels al een jaar of tien. Het meest wordt het gebruikt bij films met een groot budget. Maar thuis zul je er met twee boxen weinig van beleven. "Dan is het net zo alsof je een stereoplaat van The Beatles op maar één box draait", weet Jochem Paap, alias de Rotterdamse dj en elektronicaproducer Speedy J.

Speedy J
 
Paap is inmiddels een expert op het gebied van Surround Sound. Niet dat hij nu zo`n technologie-nerd is, hij krijgt alleen wel eens wat linkjes van vrienden doorgestuurd. Paap heeft de afgelopen jaren zijn eigen studio verbouwd om die geschikt te maken voor dit formaat. De apotheose vindt volgende week het Amsterdamse Paradiso plaats, waar hij voor het eerst live zal spelen met Surround Sound 5.1. Paap smult van de nieuwe mogelijkheden: "Het is net of het weer 1991 is, want toen had ik ook dat gevoel van een nog onontgonnen gebied. Er zijn nog zo weinig regels en standaards op dit gebied. Er is zelfs nog zo weinig te krijgen, dat ik samenwerk met kunstcollectief Telco Systems bij het ontwerpen van een interface."
 
Het geluidssysteem van Paradiso zal voor de gelegenheid uitgebreid worden met twee-en-een-half keer zoveel apparatuur. Ook zal er een speciaal zwevend podium worden gebouwd, dat in het midden van het zaal vier meter boven het publiek hangt. Paap: "Het is niet zo dat je als luisteraar helemaal in het midden moet zitten, maar wel binnen de ring van speakers. In de uiterste hoeken loop je gevaar dat de mix uiteenvalt."
 
Het optreden op 05 Days Off is een vingeroefening voor een volgend jaar te verschijnen Surround Sound 5.1-dvd van Speedy J. Het Britse duo Orbital heeft al eerder materiaal in het format uitgebracht, maar daarbij ging het om oude stereomixen, die ge-upgrade werden. In de elektronicahoek wordt live geëperimenteerd met het systeem door Plaid, Amon Tobin en Richard Divine. Die laatste zal dezelfde avond ook optreden. Het bijzondere is dat Paap nu speciaal elektronische composities voor Surround Sound 5.1 schrijft. Paap: "Ik worstel nog met vraag hoe relevant het systeem eigenlijk is. Je kan op de kermis in een draaimolen stappen, maar als je ook de grote achtbaan in kan, is dat veel leuker en intenser..."

MERK

EDITORS' CHOICE