NIEUWSB&W

Beveiliging DVD-Audio gekraakt


Redactie HiFi.nl | 11 juli 2005 | B&W

(gezien op het Internet)

En opnieuw heeft een kopieerbeveiliging geen stand weten te houden. Ditmaal is de CPPM-kopieerbeveiliging van de DVD-Audio-standaard het slachtoffer geworden. De inhoud van een DVD-Audio kan door de hack opgeslagen worden in het wav-formaat.

Voor de truc wordt gebruik gemaakt van `DVD-A Ripper`, een pakket dat de CPPM-beveiliging (Content Protection for Pre-recorded Media) van AOB en VOB-bestanden kan kraken, en `DVD-A Explorer`, dat de gebruiker in staat stelt om de inhoud van een DVD-Audio-dvd te bekijken.

Beide applicaties hanteren de DVD-Audio- en MLP-decoders die gebruikt worden door WinDVD. Enige beperking is dat het Verance-watermerk aanwezig blijft in de gekopieerde versie. De muziek kan dus na de kraak wel zonder beperkingen op een computer worden afgespeeld, maar als u de tracks op een dvd brandt en af probeert te spelen in een DVD-Audio-speler, geven de tracks er na 30 seconden de brui aan.

CPPM is ontwikkeld door 4C, in samenwerking met IBM, Intel, MEI en Toshiba. De beveiligingstechnologie gebruikt encryptiesleutels van 56-bit, in plaats van de 40-bits versleuteling van andere beveiligingstechnieken als CSS en C2.

De DVD-Audio-industrie kan de hack maar op een manier voorkomen: door nieuwe DVD-Audio-dragers niet meer afspeelbaar te maken in WinDVD. Producent Intervideo zal logischerwijs niet blij zijn met deze maatregel. Inmiddels zijn er al duizenden verschillende titels in het DVD-Audio-formaat uitgekomen.

Een hacker die opereert onder de naam `MaximA` is verantwoordelijk voor de kraak. De door hem gebruikte applicaties waren al langer bekend, maar zijn nu pas via verschillende websites te downloaden, waardoor zijn hack te controleren en te reproduceren is. De kraakmethode werkt ook met de nieuwe DVD-Audio-schijfjes van het type DualDisc, een combinatie van DVD-Video en DVD-Audio.

MERK

EDITORS' CHOICE