NIEUWSB&W

US consument kiest voor Blu-ray


Redactie HiFi.nl | 17 juli 2005 | B&W

(gelezen op het Internet)

De Amerikaanse consument, die als eerste de beschikking heeft over nieuwe hoge definitie dvd-formaten, lijkt zijn voorkeur uit te spreken voor Sony`s Blu-ray boven Toshiba`s HD-DVD.

Onderzoeksbureau Gartner ondervroeg 1200 consumenten over hun voorkeur voor formaten en de overgrote meerderheid (58 procent) ziet meer in Blu-ray dan in HD-DVD (16 procent). Bijna eenderde is er nog niet uit welk formaat hun voorkeur krijgt: 26 procent twijfelt nog.

Zelfs als die groep volledig voor HD-DVD zou gaan, is dat nog onvoldoende om de voorsprong van Blu-ray in te halen. De onderzoekers van Gartner zelf stellen dat consumenten uiteindelijk niet geïnteresseerd zijn in het formaat, zolang het product maar voldoet aan hun eisen.

"De onderzoeksresultaten zijn geen verrassing, gezien Blu-ray`s opslagcapaciteit [50 gigabyte, red.] en flexibiliteit. Maar we moeten zien hoe het uitpakt met de prijsstelling van apparatuur", aldus Gartner-onderzoeker Paul O`Donovan.

Mocht er een groot prijsverschil ontstaan tussen de twee formaten, kan dat mogelijk nog van invloed zijn op de populariteit van HD-DVD of Blu-ray. Overigens is het Gartner-onderzoek uitgevoerd in opdracht van de Blu-ray Association, en dient wellicht met een korrel zout te worden genomen.

Sony`s nieuwe topman Howard Stringer heeft onlangs stappen genomen om Sony`s imago van "te duur" en "weinig oog voor consumentenverlangens" te bestrijden. Het is daarom onwaarschijnlijk dat Sony het nieuwe formaat (veel) duurder in de markt zal zetten.

Het is nog niet duidelijk wanneer de volgende generatie hd-dvd Europese kusten aandoet. Tijdens een groot media-evenement in april van dit jaar kon Sony aan de verzamelde pers alleen prototypes tonen.

Toshiba kondigde tijdens de Amerikaanse Consumer Electronics Show in februari een HD-DVD recorder aan van 1000 dollar, die nog in 2005 moet uitkomen. Ook deze speler (zonder nadere type-aanduiding) moet in zijn definitieve vorm verschijnen.

MERK

EDITORS' CHOICE