NIEUWSB&W

Digitale standaard filmindustrie


Redactie HiFi.nl | 29 juli 2005 | B&W

(gezien op het Internet)

Amerikaanse filmstudio`s hebben een akkoord bereikt over een technische standaard waardoor het makkelijker wordt om films digitaal naar bioscopen te verspreiden.

Het distribueren van films is voor een filmstudio een dure aangelegenheid. Daarom discussiŰren de grootste Amerikaanse filmstudio`s al geruime tijd met elkaar over technische standaarden om dit proces digitaal te gaan doen. Een digitale film kan dan per cd of digitaal worden verspreid. Dit kost slechts een fractie van de huidige kosten.

Het bereikte akkoord wordt woensdag bekendgemaakt, aldus The New York Times. Volgens de krant weigert een woordvoerder van Digital Cinema Initiatives vooralsnog in te gaan op de inhoud van het akkoord. Digital Cinema Initiatives is een samenwerking van de grootste filmmaatschappijen in Hollywood die de standaard hebben ontwikkeld.

Volgens ingewijden zijn voor de digitale films nieuwe projectoren nodig met een hogere resolutie. Het zou echter wel jaren kunnen gaan duren voordat de grote bioscopen overgaan op deze digitale technologie. De nieuwe filmprojectoren kosten ongeveer 100.000 dollar per stuk.

Hoewel de filmindustrie altijd geweigerd heeft mee te betalen aan de aanschaf van filmprojectoren, is dat nu wel bespreekbaar geworden omdat dit de overgang naar digitale distributie zou versnellen.

MERK

EDITORS' CHOICE