NIEUWSB&W

Blu-Ray; geavanceerde beveiliging


Redactie HiFi.nl | 15 augustus 2005 | B&W

(gezien op het Internet)

Blu-ray Disc Association, de organisatie die probeert Blu-ray tot opvolger van het huidige dvd-formaat te promoveren, heeft gekozen voor de geavanceerde kopieerbeveiliging Advanced Access Content System (AACS). Dit systeem bevat een voor de entertainment-industrie belangrijk element: de kopieerbeveiliging kan dynamisch, als een soort firmware-update, worden bijgewerkt.

Blu-Ray logoHuidige kopieerbeveiligingen zijn statisch en zijn daardoor eenvoudiger te omzeilen. Doordat AACS is te updaten, kunnen populaire chipmodificaties (om bijvoorbeeld regiovrije dvd`s te bekijken) worden bemoeilijkt.

Verder kan de gebruikte encryptiemethode eveneens worden bijgewerkt. AACS (de Blu-ray Association gebruikt de term BD+) kan daarmee inspelen op aanpassingen die hackers verzinnen.

Daarnaast krijgen voorbespeelde Blu-ray schijven een onzichtbare en volgens de brancheorganisatie onvindbare identificatie op het schijfje. Alleen specialistische apparatuur zou dit "ROM Mark" kenmerk kunnen aanbrengen en uiteraard krijgen alleen gelicenceerde Blu-ray fabrikanten toegang tot die hardware.

De entertainment-industrie zegt jaarlijks 3 miljard dollar aan inkomsten te verliezen door piraterij. HD DVD, de belangrijkste concurrent van Blu-ray, bevat ook een AACS-beveiliging, maar mist de toevoeging van ROM Mark.

Hoewel de strijd tussen Blu-ray en HD DVD nog altijd geen overtuigende winnaar heeft opgeleverd, hebben Sony, Disney en ook Apple zich inmiddels aan Blu-ray gecommitteerd. Met de extra beveiliging en een onverwachte overstap van filmgigant Twentieth Century Fox van HD DVD naar Blu-ray, lijken de kansen voor het Blu-ray formaat echter flink toegenomen.

MERK

EDITORS' CHOICE