NIEUWSAVI

AVI introduceert DAB tuner


Redactie HiFi.nl | 25 augustus 2005 | AVI

(ingezonden mededeling)

Het Britse merk AVI heeft een hoogwaardige DAB tuner aan het assortiment toegevoegd. De AVI S21 Laboratory series DAB tuner sluit naadloos aan bij de inmiddels befaamde S21 M1 geļntegreerde versterker en de Laboratory series CD-speler.

De fabrikant laat weten dat in het thuisland verschillende winkeliers al hebben laten weten dat de S21 DAB tuner de eerste is die beter klinkt dan FM. De bouwkwaliteit van de DAB tuner ligt op hetzelfde hoge niveau als de andere apparatuur van AVI. De hoge geluidswaliteit wordt bereikt door de DAB specificaties van onder andere signaalwegen en D/A conversie ruimschoots te overtreffen.

AVI DAB tuner

De AVI S21 DAB tuner is zeer eenvoudig te programmeren. Alle zenders kunnen automatisch gezocht en opgeslagen worden. Bediening geschiedt middels de knoppen op het front of de afstandbediening. Informatie betreffende het gekozen station wordt weergegeven op het vacuüm fluorescerende display. De fabrikant heeft een zeer bewuste keuze gemaakt tussen het ontwikkelen en vervaardigen van een FM of een DAB tuner. Door de snelle groei van het aantal digitale radiozenders in het thuisland en de hoge ontvangstkwaliteit heeft men voor de DAB variant gekozen.

Veel gehoorde kritiek op DAB wijst de fabrikant van de hand. “Vaak zijn te lage bit rates de oorzaak van de slechte geluidskwaliteit. De meeste mensen vergeten eveneens dat FM geteisterd wordt door vervorming, ruis en de slechte scheiding van de zenders. DAB daarentegen vervormt amper, kent een zeer gunstige signaal/ruis verhouding en de zenders zijn perfect gescheiden, waarbij de weergave bijna van CD kwaliteit is”. Evenals de overige producten van AVI is ook deze DAB tuner ontworpen en vervaardigd in Groot Brittanniė.

EDITORS' CHOICE