NIEUWSB&W

BBC mega-videorecorder


Redactie HiFi.nl | 28 augustus 2005 | B&W

(gezien op het Internet) 

De BBC beproeft een digitale videorecorder die alle programma`s van 20 zenders op zeven achtereenvolgende dagen opneemt via een internetaansluiting.

De onderzoeksafdeling van de BBC werkt daartoe samen met het bedrijf Promise.tv. Ze werken aan een digitale videorecorder met een harde schijf van 3,2 terabyte. Dat is 3.200 gigabyte, aanzienlijk meer dan de omvang van de gemiddelde harde schijf. De codenaam voor het project is Pandora. Hoeveel BBC investeert in het downloadkastje is niet bekend.

Pandora downloadt alle televisieprogramma`s die via BBC`s digitale kanaal Freeview worden uitgezonden, 35 zenders. De televisiebeelden blijven 7 dagen beschikbaar op het downloadkastje in de huiskamer. Daarna worden ze vervangen door de meest recente afleveringen van die week.

Surfen door televisie-achieven
De Engelse omroep onderzoekt hoe consumenten door televisie-archieven `surfen` als ze honderden, zo niet duizenden, uren aan recente televisiebeelden direct beschikbaar hebben op hun televisie.

Het experiment is een variant op het bieden van toegang tot de streamingarchieven van een omroep. Bij streamingbeelden blijven de televisiesignalen op de server van de omroep staan, ze worden alleen via internet naar de tv getransporteerd als de gebruiker daar om vraagt. Op deze manier werkt bijvoorbeeld ook Uitzendinggemist.nl in Nederland.

De proeven worden vooralsnog alleen gehouden in de laboratoria van de BBC. Er zijn geen publieke testen met consumenten gaande. Volgende maand begint BBC een experiment waarbij ze via peer-to-peer-technologie televisiebeelden vanuit haar eigen mediaservers naar geselecteerde groepen huishoudens verspreidt.

De 5.000 proefkonijnen gaan vervolgens gecontroleerd op Kazaa-achtige wijze televisiebeelden met elkaar uitwisselen. Ze ontlasten dan de servers van de BBC omdat niet iedereen daar de beelden komt halen, zo hoopt de publieke omroep.

MERK

EDITORS' CHOICE