NIEUWSB&W

geen universele dvd-opvolger


Redactie HiFi.nl | 24 augustus 2005 | B&W

(gezien op het Internet)

Toshiba en Sony zien definitief af van een poging een universele, onderling compatibele schijfstandaard voor hd-video op dvd te maken.

Blu Ray - HD-DVDDe Japanse krant Yomiuri bericht dat de onderhandelingen vastliepen omdat geen van de twee kampen wilde toegeven. Daarmee lijkt de video-oorlog uit de jaren tachtig lijkt, met de consument als voornaamste slachtoffer.

Twintig jaar geleden streden de onderling niet uitwisselbare formaten Betamax, Video2000 en VHS om suprematie op de thuisvideomarkt. Nu zijn er twee systemen die, op een afstandje bekeken, niet bijster veel van elkaar verschillen.

Sony`s Blu-ray Disc is gebaseerd op een standaard 12 centimeter dvd-schijfje, dat door een speciale blauwe laser wordt gelezen. De de opslagcapaciteit is afhankelijk van het aantal lagen; er past 23 tot 27 gigabyte op een enkellaags disc, 46 tot 54 gigabyte op een dual-layerschijf en in het laboratorium wordt geŰxperimenteerd met vier en zelfs achtlaagse discs.

Toshiba`s HD DVD-formaat gebruikt ˇˇk de standaard 12 centimeter schijfjes en eenzelfde blauwe laser. Het grote verschil is de geringere opslagcapaciteit: 15 en 30 gigabyte voor enkel- en dubbellaagse schijven. Wel is een triple-layer schijf van 45 gigabyte in ontwikkeling.

Zowel Sony als Toshiba heeft grote namen achter zijn eigen standaard gekregen, wat potentieel betekent dat filmmaatschappijen hun producties exclusief voor ÚÚn standaard uitbrengen, of gedwongen zijn beide varianten te ondersteunen. Met het afbreken van de onderhandelingen over een hybride schijf die in alle spelers te gebruiken is, lijkt de tachtiger jaren oorlog van de videoformaten terug.

De bedrijven hebben blijkbaar niets geleerd van de verwarring die de standaardenruzies voor consumenten opleverden. Een consument die interesse heeft in HD-video, zal nu voor een formaat moeten kiezen met dezelfde risico`s die Video2000-gokkers ontdekten: een schraal aanbod van films en op termijn achterhaalde hardware.

De introductie van twee nieuwe, onderling niet uitwisselbare formaten is niet zonder gevaar voor zowel Sony als Toshiba. De formatenruzies uit het verleden kunnen consumenten doen besluiten dat gewone dvd`s - waarmee velen inmiddels een aardige bibliotheek hebben opgebouwd - voorlopig nog best voldoen. Blu-ray en HD DVD zijn overigens wÚl beide neerwaarts compatibel met de standaard-dvd.

MERK

EDITORS' CHOICE