NIEUWSB&W

iPod concurrent stopt ermee


Redactie HiFi.nl | 30 augustus 2005 | B&W

(gezien op het Internet)

Rio, concurrent van Apples iPod, trekt zich terug uit de MP3-handel. Het Japanse bedrijf D&M Holdings stopt de fabricage van de draagbare Rio MP3-spelers. Rio was het eerst bedrijf dat in 1998 een draagbare MP3-speler op de markt bracht. Het is ook de eerste die de markt weer verlaat. D&M Holdings verkocht haar Rio-technologie reeds aan chipproducent Sigmatel en maakt nu bekend zich helemaal van de markt terug te trekken.


SONICblue Rio 900Dominante marktpositie

D&M slaagt er niet in een winstgevende handel te realiseren met draagbare muziekspelers die tegenwoordig voor minder dan honderd euro over de toonbank gaan. Die forse prijsverlaging is hoofdzakelijk ingegeven door Apples dominante marktpositie met de iPod-muziekspelers.

In het laatste kwartaal boekte de Rio-divisie van D&M een verlies van negen miljoen dollar. Ter vergelijking: Apple zette voor meer dan een miljard om via de iPods en verkocht in het laatste kwartaal 6,2 miljoen draagbare muziekspelers.

In het totaal verkocht Apple al 22 miljoen iPods sinds 2001. Apple wil nog een nog groter deel van de MP3-markt naar zich toetrekken en sloot onlangs een contract met Samsung om veertig procent van diens productiecapaciteit op te slokken ten gunste van de iPod-fabricage.

D&M gaat zich toeleggen op de fabricage en handel in de winstgevender producten van haar audiomerken Denon en Marantz.

MERK

EDITORS' CHOICE