NIEUWSB&W

Philips in muziekherkenning


0 | 05 september 2005 | B&W

(gezien op het Internet)

Online muziekdatabase Gracenote heeft een groot aantal patenten voor het automatisch herkennen van muziek van Philips overgenomen. De bedrijven gaan samen de techniek verder verfijnen.

Gracenote en PhilipsDe Philips patenten omvatten een methode om de blauwdruk van muziek, wanneer deze wordt gestreamd, te vergelijken met een database. Zo kan een onbekend nummer worden herkend en automatisch van de juiste titel, artiest en album worden voorzien. Dit wordt audio fingerprinting genoemd.

Gracenote beheert een gigantische database met inmiddels 50 miljoen stukken. Bepaalde beheersoftware als iTunes gebruikt Gracenote om bij het rippen van cd`s de juiste trackinformatie te voorzien.

Nu Gracenote de beschikking krijgt over de Philips-patenten, zouden toekomstige versies van iTunes een functie kunnen krijgen om losse muziek waarvan geen details beschikbaar zijn alsnog van de juiste gegevens te voorzien.

Gracenote had in een eerder stadium al techniek van Philips gelicenceerd waarmee muziek onderweg met een druk op de knop is te herkennen. Een soortgelijke techniek van Sony - eMarker - werd vijf jaar geleden in de Verenigde Saten geďntroduceerd maar sneuvelde al snel.

Philips en Gracenote hebben bovendien een langdurige samenwerking op het gebied van onderzoek en ontwikkeling aangekondigd. De samenwerking is een logische stap, meent Fred Boekhorst, hoofd van Philips Research.

Boekhorst: "Het succes van onze eerste samenwerking waarbij onze audio fingerprinting technologie werd gecombineerd met Gracenote`s database voor mobiele netwerken, overtuigde ons dat Gracenote een ideale partner is om andere grensverleggende technologieën mee te ontwikkelen."

MERK

EDITORS' CHOICE