NIEUWSB&W

Volgend jaar HDTV in Nederland?


Redactie HiFi.nl | 07 september 2005 | B&W

(gezien op het Internet)

Philips zegt met omroepen en kabelmaatschappijen in Nederland in onderhandeling te zijn over het uitzenden van het WK Voetbal in hoge definitie televisie (HDTV).

Onder meer is de top van kabelmaatschappij Essent afgelopen weekend door Philips uitgenodigd om op de Internationale Funkausstellung (IFA) in Berlijn HDTV te komen bekijken. Philips heeft naar eigen zeggen "voor veel geld" de promotierechten van het WK gekocht. 
Hoewel HDTV al enige tijd een begrip is in Japan en de VS, komt de technologie in Europa maar langzaam van de grond, en dan ook nog hoofdzakelijk in de grotere landen, zoals Engeland, Duitsland en Frankrijk. De publieke omroep is met name huiverig om in HD uit te zenden vanwege de hoge kosten die aan de uitzendingen zijn verbonden.

Fabrikanten van consumentenelektronica hopen niettemin dat HDTV voor dezelfde omwenteling zal zorgen als de televisie in de jaren zestig en zeventig. De meeste nieuwe plasma en LCD tv schermen zijn inmiddels HD Ready; dat wil zeggen dat ze het beeldformaat van HDTV kunnen weergeven (1280 beeldpunten met 720 lijnen of 1920 beeldpunten met 1080 lijnen). Omdat oudere breedbeeldtoestellen niet geschikt zijn voor HDTV, is de verwachting dat de consument zijn oude breedbeeldtelevisie zal omruilen. Philips verwacht 10 tot 20 procent meer afzet van televisietoestellen in de periode voor het WK.

In Duitsland gaat Philips intensief samenwerken met het Duitse betaaltelevisiekanaal Premiere. Dat begint eind dit jaar een sport-, film- en documentairekanaal in HDTV. Premiere (3,5 miljoen abonnees) gaat ook het WK in HD uitzenden.

Wie in Nederland het WK in HD gaat verzorgen, is volgens Toon Bouten van Philips nog niet bekend. De rechten voor de uitzendingen liggen in elk geval bij de NOS. Die zal zelf niet in HDTV kunnen uitzenden, maar zou wel een sublicentie met een commerciële aanbieder kunnen afsluiten. Het WK zal volgens Bouten dan ook vrijwel zeker tegen betaling via een decoder worden aangeboden.

MERK

EDITORS' CHOICE