NIEUWSB&W

Bender HiFi viert 155-jarig bestaan


Redactie HiFi.nl | 14 september 2005 | B&W

(ingezonden mededeling)

Een weekend lang genieten van topmusici

De Arnhemse piano-, vleugel- en HiFi-specialist Bender bestaat 155 jaar. De sinds jaar en dag aan de Steenstraat gevestigde onderneming viert dit op 7, 8 en 9 oktober met een reeks jubileumconcerten uitgevoerd door topmusici.


155 jaar deskundig in klank

Het bestaan eener zaak gedurende eene periode van 75 jaren is zeker wel een feit ter herdenking waard.’, zo begint het jubileumboek uit 1925. Het bedrijf werd als C.C Bender’s Piano- en Orgelhandel in 1850 te Leiden opgericht door Christiaan Carel Bender. Bij het 75-jarige jubileum bestond de pianohandel uit filialen in Amsterdam, Rotterdam, Leiden en Arnhem. Het Arnhemse filiaal werd in 1914 aan de Steenstraat gevestigd en de etalage met de prachtig glimmende piano’s en vleugels is sindsdien niet meer uit het straatbeeld weg te denken.

Bender Piano`s, vleugels en Hifi

Joe en Leonie Sixta, de huidige gedreven eigenaren van de zaak, zijn opgegroeid tussen piano’s. Zij als dochter van een pianostemmer; hij leerde het vak bij Nederlands enige pianofabriek in Ede. In 1985 liet Joe Sixta het piano bouwen achter zich en werd hij filiaalhouder van de Arnhemse vestiging van Bender. Vier jaar later kon hij het bedrijf overnemen.Tegenwoordig is Bender Arnhem de enige vestiging die de tand des tijds heeft doorstaan.


Winkel vol verrassingen

Bender Piano`s en HifiBender verkoopt sinds 1850 piano’s en vleugels in alle prijsklassen. Beginnende, gevorderde en professionele musici kunnen hier terecht voor zowel nieuwe piano’s als occasions van uitmuntende kwaliteit. Bender verkoopt niet alleen piano’s en vleugels; het bedrijf verhuurt de instrumenten ook. Sinds enkele jaren is er weer en eigen BENDER piano lijn. Dit zijn piano’s die volgens de Bender kwaliteitsnorm worden gebouwd. De BENDER lijn bestaat uit 3 piano modellen met een verkoopprijs vanaf 2.690 euro.
  
Een andere belangrijke afdeling, gevestigd in de kelders van de winkel, is de werkplaats. Daar worden zowel kleine reparaties als complete renovaties van piano’s en vleugels uitgevoerd door technici die beschikken over de kennis en de apparatuur om nagenoeg ieder onderdeel zelf te vervaardigen. Uiteraard gaan de technici van Bender ook op pad om de instrumenten een goede nazorg te geven.

De afgelopen 50 jaar heeft Bender zich gespecialiseerd in HiFi-apparatuur. Voor muziekliefhebbers die hoge eisen stellen aan hun apparatuur verzorgt Bender regelmatig luisteravonden in twee speciaal hiervoor ingerichte zalen. Merken zoals QUAD, Cambridge, Rega, Xanadu, Spendor en Sugden staan al jaren aan de top op het gebied van HiFi en Surround weergaven. Bender volgt de nieuwe trends maar kiest altijd voor kwaliteit.  Maar hoge prestaties betekend niet altijd hoge prijzen. Door een goed inkoop beleid en een streng selectieproces is het mogelijk met een bescheiden budget ook een leuke geluidsinstallatie te kopen.  

Bender HiFi

Het pand aan de Steenstraat is verrassend groot. Naast de werkplaats, vier toonzalen - waarvan één tevens concertzaal is, beschikt het over twee speciaal ingerichte luisterruimte voor audioapparatuur. De etalage ademt luxe uit, toch is Bender geenszins elitair of hoogdrempelig. Het bedrijf moet toegankelijk blijven, vindt het echtpaar. Ook oefenen er regelmatig pianisten in de concertzaal achterin het pand.

Bender timmert aan de weg. Jaarlijks organiseert het bedrijf goedbezochte nieuwjaarsconcerten in de eigen intieme concertzaal. Daarnaast organiseert het o.a. het Bender-Petrof Festival, een wedstrijd voor amateurs. Bescheidenheid siert deze ondernemer. Joe Sixta rekent heel wat toonaangevende uitvoerende musici, muziekdocenten en muziekinstellingen tot zijn klanten. Wie dat zijn? “Ach, dat is niet belangrijk.”

Trots is de ondernemer op zijn Blüthner en Sauter vleugel collectie. Ter gelegenheid van het 155-jarig jubileum zullen deze worden gebruikt tijdens diverse concerten. Op vrijdagavond zal de heer Ulrich Sauter pianobouwer en eigenaar van Sauter piano’s aanwezig zijn. Op zondag zal Dr. Christian Blüthner eigenaar van Blüthner piano’s aanwezig zijn. Tijdens de feestelijkheden en ook daarna zijn deze vleugels in de showroom te bewonderen.


Jubileumprogramma: romantische muziek

Het programma tijdens het jubileumweekend van 7, 8 en 9 oktober staat in het teken van de romantische muziek met componisten als Schubert, Chopin en List maar ook veel hedendaagse jazz componisten.

Vrijdag
De beroemde Nederlandse jazzpianist pianist Math Scheffer samen met de jazzzangeres Esmee Bor Stotijn openen op vrijdag om 20.00 uur de jubileumviering. Vrijdagavond zal de heer Ulrich Sauter van Sauter piano’s en vleugels aanwezig zijn.
 
Zaterdag
Zaterdagochtend staan een drietal HiFi-workshops op het programma. 
Het Amerikaanse Music Interface Technologies (MIT) heeft als kabelproducent in de afgelopen twintig jaar baanbrekend werk verricht op het gebied van state of the art producten in hoog-kwalitatieve audiosystemen. De producten van MIT vormen genoeg stof voor een interessante en prikkelende lezing. Deze lezing begint om 11.00 uur.

Om 12:00 uur zal het Engelse audio merk Cambridge een lezing geven over de nieuwste ontwikkeling op audio download systemen. Het gaat om de Cambridge Azur 640H hard Disk Music Server.

Om 13:00 uur  is er een workshop over de voordelen van versterking via klasse A schakeling. De versterkers en CD spelers van het Engelse High-End audio merk Sugden zijn wereldwijd de hemel in geprezen voor hun muziek weergaven. Het is nu mogelijk een kijkje te nemen achter de coulisse.
     
Vanaf 14:00 uur zal pianodocent Vincent Jansen laten zien hoe makkelijk het is om piano te leren spelen. Hij brengt verschillende eenvoudige muziekstukken ten gehore en laat zien dat een ieder kan leren piano spelen.

De zaterdagavond om 20:00 uur brengt de Bulgaarse pianiste Ani Avramova diverse composities ten gehore o.a. F. Chopin 3 Nocturnes op. 9, 2 Nocturnes op. 48, Scherzo op. 31 in bes moll en V. Stojanov Nocturne uit ‘Drie concertstukken’. Ani Avramava ontving verschillende internationale prijzen waaronder de hoofdprijs op het Concorso Internazionale di Musica Contemporanea in Subiaco te Italië.

Zondag
Zondag om 14:00 uur en om 20.00 uur zullen pianiste Liliane Lepiet en violist Zbynek Koran voormalig aanvoerder van de tweede viool bij Het Gelders Orkest een concert verzorgen met werken van Fiocco, Bach, Beethoven, Suk, Dvorak, Vanhal en Martinu.  Zondagavond zal dr. Christian Blüthner van Blüthner piano’s en vleugels aanwezig zijn.

Het dagprogramma op de zaterdag is vrij toegankelijk. Voor de concerten is reserveren een vereiste daar de concertzaal plaats biedt aan maximaal 80 personen. Voor reserveringen kunt u contact opnemen met Joe en Leonie Sixta, telefoon: 026-4453541. Bender Piano’s, Vleugels en HiFi is gevestigd op Steenstraat 54 in Arnhem.

Bender Jubileum Aktie! Onder de bezoekers van het jubileum weekend zal één Cambridge Audio Music Server de 640H worden verloot!

Bender ondersteunt ook de beeldende kunst. Regelmatig zijn er exposities van diverse kunstenaars. Tijdens dit jubileum zullen werken van de Arnhemse kunstenaar Alexander Schop te zien zijn.
 

Goed doel


De jubileumconcerten zijn gratis te bezoeken. Wel stellen Joe en Leonie Sixta het zeer op prijs wanneer u middels een gift zou willen bijdragen aan de ondersteuning van de Voedselbank Arnhem. Een voedselbank stelt voor mensen die in financiële nood verkeren elke week een voedselpakket beschikbaar. Rotaryclub Rheden-Rozendaal gaat in Arnhem en omstreken een voedselbank starten.  Bender ondersteunt dit initiatief. Wij hopen dat velen van u dit ook willen doen. 
U kunt uw bijdrage leveren door een bedrag over te maken op rek nr 43 30 32 626 t.n.v. Bender onder vermelding van Voedselbank.

MERK

EDITORS' CHOICE