NIEUWSB&W

Beeld - publicatie week 37


Redactie HiFi.nl | 15 september 2005 | B&W

We vormen ons ergens een beeld van, we kijken naar het plaatje, het ziet er goed uit. Beeld is erg belangrijk voor ons. Zelfs wat we horen beschrijven we vaak met beelden en kleuren; we hebben het over het geluidsbeeld, een achtergrond die zwarter is en het mooi afbeelden van de luidsprekers.

Beeld is, sinds de komst van surround weergave, in de HiFi haast niet meer weg te denken. HiFi winkels waar u geen plasma, LCD scherm of projector kunt kopen worden steeds zeldzamer. Hoog tijd voor HiFi.nl om meer aandacht te geven aan beeld en alles wat daarmee samenhangt. Onze tweede “special” (na de iPod special) is een feit. HiFi.nl introduceert de beeld special. Voor deze special schreef auteur Guido de Kanter deze week een uitgebreid artikel over HDTV.

Maar uiteraard vergeten we de normale (stereo) geluidsweergave niet. Deze week kunt u lezen over de KEF Reference 203 Mk2 luidsprekers en de Meridian G91 een, uhm … voorversterker?, DAB tuner?, DVD-Audio speler? Laten we het voor het gemak maar een alleskunner noemen.

Verder de gebruikelijke software recensies, zetten we een set uit de my.hifi rubriek in het zonnetje en doen we uitgebreid verslag van de IFA in Berlijn.

Veel leesplezier
Redactie HiFi.nl


Nieuw op HiFi.nl


HiFi.nl special; Beeld

Beeldspecial (powered by HiFi.nl)
In deze special van HiFi.nl publiceren we een aantal artikelen over Projectoren, Plasma en LCD schermen, het instellen van uw Home Cinema, alles over HDTV....kortom alles wat met beeld te maken heeft. Deze Beeld special is permanent online en zal regelmatig uitgebreid worden met extra artikelen en nieuwsitems.


Hardware

KEF Reference 203 Mk2, door Patrick Hendriks
Nog geen 10 jaar geleden waren de meeste luidsprekers relatief saaie en rechthoekig gevormde elementen, uitzonderingen daargelaten. De laatste jaren verschijnen er echter steeds meer luidsprekers die niet meer zo recht en hoekig zijn.

Beeld (c) Xingo

Meridian G91, door Michel Hazen
In het Engels is de uitdrukking "Jack of all trades and master of none" vergelijkbaar met het Nederlandse "Van alles iets en van niets alles". Dat het ook anders kan bewijst de Meridian G91.

Beeld (c) Xingo


Artikelen - columns

HDTV, door Guido de Kanter
De industrie wil het al jaren, de consument ook, en toch is het tot op heden nog niet van de grond gekomen: HDTV. Oftewel televisie met meer beeldlijnen dan de 576 (effectief) die we krijgen bij PAL. Nu vergt een dergelijke omschakeling gigantische investeringen: in dure nieuwe toestellen bij de kijker thuis, maar ook aan de kant, bij de omroepen.

IFA Berlijn, van onze redactie
Onlangs vond de IFA 2005 in Duitsland plaats. HiFi bezocht de beurs en noteerde de allerlaatste trends en ontwikkelingen. Op de IFA in Berlijn was het vooral High Definition wat de klok sloeg.

Beeld (c) Xingo


Software

Gavin Degraw – Chariot + stripped (CD), door Michiel Witlox
Talent hebben is één, maar persoonlijke muzikale signatuur ontwikkelen is twee. Is Gavin Degraw nou typisch zo’n groeibriljantje dat nog geslepen moet worden, of is hij juist een gepolijst vlak dat wel wat krasjes kan gebruiken om volledig tot wasdom te komen?

Eric Clapton – Back Home (CD), door Timo Schuurbiers 
Je hebt een prachtige jonge vrouw, leuke kinderen en een redelijke smak geld op de bank staan. Je bent ook nog eens 60 jaar, de nadagen van je carrière zijn al enige tijd geleden aangebroken. Wat drijft een oude rocker dan toch, die de muziekliefhebber fantastische dingen heeft nagelaten, om albums te blijven maken en vervolgens op tournee te gaan.

Stephen Hartke – Tituli / Cathedral in the smashing rain (CD), door Jan Luijsterburg
De Amerikaanse componist Stephen Hartke is vroeger zanger geweest van oude muziek, uit de middeleeuwen en renaissance. Als componist combineert hij die ervaring met moderne bronnen, atonaal of uit niet-westerse culturen. Op deze CD met twee lange vocale werken gezongen door het eminente Hilliard Ensemble is te horen hoe intrigerend dat kan werken.

Benny Carter and his orchestra - Further Definitions (LP), door Jan de Jeu 
Benny Carter heeft in een periode van meer dan 70 jaar een onnoemelijke hoeveelheid werk geproduceerd en het is dan ook vrijwel onmogelijk om uit dat gigantische oeuvre een plaat te kiezen die eenduidig het predikaat ‘beste schijf’ verdient. Eenvoudiger is het om enkele hoogtepunten aan te wijzen en ‘Further Definitions’ hoort in die selectie zeker thuis.

Pantserkruiser Potjomkin (DVD-video), door Jan Luijsterburg
Sergej Eisenstein had zelf ook wel in de gaten dat hij in 1925 iets gemaakt had wat lang bekeken zou blijven worden. Eens in de tien jaar een nieuwe soundtrack bij zijn stomme film over de mislukte revolutiepoging van 1905, dat leek hem een goed idee. Deze verder sober uitgevoerde DVD bevat er drie, en de traditie leeft nog steeds, blijkens een nieuwe versie van nota bene de Pet Shop Boys die dus niet op deze DVD staat.

MERK

EDITORS' CHOICE