NIEUWSB&W

Sony cd met spyware


Redactie HiFi.nl | 09 november 2005 | B&W

(gezien op het Internet)

Onlangs kwam aan het licht dat muzieklabel SonyBMG op een aantal muziek-cd`s controlesoftware meelevert dat zich diep in het systeem nestelt. SonyBMG biedt vlug een uninstaller aan.

De software van het Britse bedrijf First 4 Internet moet voorkomen dat muziek meer dan drie keer wordt gekopieerd. Het werd na intensief speurwerk gevonden door Mark Russinovich van Sysinternals, die toevallig net software had geschreven om zogeheten rootkits te detecteren.

Zulke rootkits zijn veelal schadelijke spyware-achtige pakketten, die zo zijn geschreven dat ze moeilijk te detecteren zijn en al evenzo lastig zijn te verwijderen. Russinovich testte zijn RootkitRevealer op zijn eigen computer, waarbij hij niet verwachtte iets te vinden.

Toen de software tot zijn ontsteltenis wel degelijk iets vond, was zijn interesse en woede gewekt. Het digitale recherchewerk is dor Russinovich uitgebreid gedocumenteerd op zijn weblog.

Omdat het alleen cd`s betrof die in Amerika, Canada en Mexico werden verkocht, is de Europese verontwaardiging en media-aandacht beperkt gebleven. Na alle ophef over de door SonyBMG gebruikte methodiek liet het bedrijf weten dat het om een `vroege versie` en `experimentele fase` van digitaal rechtenbeheer ging. Nieuwe cd`s zouden met andere kopieerbeveiliging worden voorzien.

Wie een beveiligde SonyBMG cd heeft gekocht én die in een Windows-pc heeft gestoken (zulke cd`s werken sowieso niet onder Linux en Mac OS) kan nu bij SonyBMG een inderhaast gemaakte uninstaller aanvragen, via een formuliertje.

MERK

EDITORS' CHOICE