NIEUWSB&W

Eerste Blu Ray Discs van TDK


Redactie HiFi.nl | 14 december 2005 | B&W

(gezien op het Internet)

Het Japanse TDK zegt `s werelds eerste te zijn die met massaproductie van Blu-ray schijfjes is begonnen. De fabrikant van lege media biedt zowel eenmalig als meermalen te beschrijven discs aan.

De geleverde discs zijn `kaal`, wat inhoudt dat ze geschikt zijn om zonder cartridge (een extra omhulsel voor stabilisatie en bescherming) beschreven te worden. TDK levert vier varianten: BD-R (eenmaal te beschrijven) en BD-RE (herschrijfbaar) in groottes van 25 en 50 gigabyte. 


 
De 25 gigabyte-discs zijn single-layer, die van 50 gigabyte zijn dual-layer. De schrijfsnelheid is bescheiden; de nu in serieproductie genoemen Blu-ray schijfjes zijn in 2X te beschrijven. Dat vertaalt zich in een schrijfsnelheid van respectievelijk 36 (1X) en 72 (2X) megabit per seconde.

Een belangrijke reden dat de cartridge achterwege kan blijven is volgens TDK een door hen ontwikkelde coating, onder de naam DURABIS 2. De Blu-ray laser tast het oppervlakte met vijf keer zo kleine punt af als een reguliere dvd-laser dat doet, wat de gevoeligheid voor ongerechtigdheden vergroot. De eigenschappen van DURABIS 2 zijn geheim, maar maken de discs volgens TDK `uitzonderlijk ongevoelig voor vingerafdrukken en krassen`.

Om dat te bewijzen hebben wetenschappers van TDK de Blu-ray discs met schuursponsjes en vette vingers bewerkt. Illustraties in het persbericht laten inderdaad zien dat een met DURABIS 2 bewerkte disc de proeven beter doorstaan.

TDK wil niet loslaten hoeveel de nieuwe schijfjes gaan kosten. De eerste Blu-ray dvd-branders worden overigens niet voor de lente van 2006 verwacht.

MERK

EDITORS' CHOICE