NIEUWSB&W

Zware jongens - publicatie wk 52


Marc Brekelmans | 29 december 2005 | B&W

Nog een paar dagen en 2005 zit er weer op. We hopen dat het voor u een goed jaar is geweest, voor ons was het in ieder geval een druk, maar mooi jaar. Vele veranderingen hebben op HiFi.nl plaatsgevonden, waarbij de specials “Beeld: TV en Projectie”, “iPod en HiFi” en “Carfi: HiFi in de auto” het meest in het oog springen. We hopen dat alle veranderingen door u ook als verbetering worden gezien. Ondertussen zijn we alweer volop aan de gang met een aantal nieuwe applicaties voor het komende jaar.

Maar terug naar het heden. Vandaag hebben we twee zware jongens te gast, de één uit Duitsland en de ander uit China ( via La douce France) . De Advance Acoustic MAP 407 is met zijn  27 kilo letterlijk een zware jongen. Of ie klankmatig ook tot de zwaargewichten behoort kunt u deze week lezen op HiFi.nl

Een andere zware jongen is de ASR Audiosysteme Basis Exclusive phono voorversterker. Een phono voorversterker als zware jongen? Deze wel! De phono voorversterker weegt 10 kilo, de bijbehorende accuvoeding maar liefst 25 kilo. Overkill? Lees de recensie van Rene van Es en trek uw eigen conclusie.

Eén van onze eigen zware jongens kondigt deze week aan een (klein) stapje terug te doen. Rene van Es heeft besloten om de titel “hoofdredacteur” aan een ander over te dragen. Privé omstandigheden en de ontwikkelingen bij HiFi.nl hebben hem dat besluit doen nemen. We kunnen de wens van Rene alleen maar respecteren. Vanaf 1 januari zal Marc Brekelmans het hoofdredacteurschap van Rene overnemen. Rene zal zich overigens onverminderd in blijven zetten voor HiFi.nl en ook het aantal recensies van zijn hand zal gelijk blijven. Namens iedereen bij HiFi.nl willen we Rene hartelijk danken voor zijn nooit aflatende inzet, zowel voor als achter de schermen.

De gebruikelijke software recensies, een bijzondere Hi-Visit en een leuke, door Audio Time uit Breda samengestelde, set maken de publicatie van deze week compleet.

Rest ons u een prettige jaarwisseling en een fantastisch 2006 toe te wensen. En kijk uit met de zware jongens!

Redactie HiFi.nl


Nieuw op HiFi.nl

Hardware

ASR Basis Exclusive, door Rene van Es 
ASR Audiosysteme is een product van Friedrich Schaefer uit Herborn in Duitsland. Friedrich moet een beul van een man zijn anders maak je je versterkers niet zo groot en zwaar. Want ik tilde mij een breuk aan de accuvoeding die bij de Basis Exclusive phono versterker hoort. 25 kilo voeding en 10 kilo versterker om, echt waar, alleen het signaal van uw pick up element naar lijn niveau te brengen.

Advance Acoustic MAP 407, door Rene van Es  
Het verplaatsen van productie naar China is niets nieuws. De transportkosten vanuit China zijn laag genoeg om veel voordeel te behouden. Dat bewijst het Franse merk Advance Acoustic, dat zelf ontwerpt, ontwikkelt, onderzoek doet in een plaatsje net onder Parijs en de producten daarna in China laat assembleren.


Achtergrondartikelen - column

Beetje oud en heel nieuw, door Rene van Es 
In mijn laatste dagen als hoofdredacteur rest mij u en de uwen een zeer voorspoedig 2006 toe te wensen. Privé, voor zover van toepassing ook zakelijk. Laat 2006 het jaar worden waarin zorgen aan de kant kunnen en muziek onze harten vult. Ik toast erop. Samen met mijn opvolger Marc.

De set van Audio Time Breda, door Rene Smit   
Erik Jan laat zien dat met relatief bescheiden middelen een set samen te stellen is die bestaat uit componenten welke niet in de categorie “dertien in een dozijn” vallen. Juist hier kan een winkelier zijn vakkennis etaleren, iets wat Erik Jan hier laat zien en horen.


Hi-Visit

*Helder, Meerssen, door Bert Dekker 
*Helder is nog een relatief jonge zaak, ontstaan uit een beslissing van Dennis, de nog jonge eigenaar van de zaak, het roer radicaal om te gooien een paar jaar geleden. "Ik had het helemaal gezien", vertelt hij als hij spreekt over zijn vorige baan als communicatie/markering manager van een middelgroot bedrijf.


Software

Mike Silver - Heaven In Mind (CD), door Jan de Jeu 
Günter Pauler heeft in zijn lange loopbaan honderden kwalitatief hoogstaande opnamen gemaakt waarmee hij zonder meer thuishoort in het rijtje met beroemde namen als Bernie Grundman, Doug Sax en Steve Hofman.

Gil Evans - The Individualism of Gil Evans (Vinyl), door Jan de Jeu
In de, reeds geruime tijd achter ons liggende, periode waarin de arrangeur nog een belangrijke plaats bekleedt binnen de jazz gebeurt dat arrangeren meestal door mannen en vrouwen die hun bekendheid veeleer danken aan kwaliteiten die ze als instrumentalist of componist geëtaleerd hebben.

Schubert – O Seligkeit! (CD), door Jan Luijsterburg  
De term Schubertiade staat voor een gezellig avondje met zingen, poëzie, beeldende kunst en als het zo uitkomt ook nog een spelletje. Voor Schubert was het vooral ook een gelegenheid om zijn composities voor het voetlicht te brengen.

Rautavaara - The Gift of the Magi (DVD-muziek), door Ferd Op de Coul 
Sfeer, melancholie en fijnzinnige intimiteit, in een armoedige buitenwijk van Helsinki, begin de jaren-twintig vorige eeuw: dat zijn de elementen waarop de korte kerst-opera "The Gift of the Magi" van de hedendaagse Finse componist Einojuhani Rautavaara zowel in taal, enscenering als muziek is gebaseerd.

Code 46 (DVD-film), door Jan Luijsterburg  
Het jaar 1984 is al weer een tijd voorbij, maar de visie van George Orwell op de toekomst wijkt niet zoveel af van die in Code 46. Ook in deze toekomstfantasie bepaalt een totalitaire overheid het leven van de mens.

MERK

EDITORS' CHOICE