NIEUWSB&W

Smaken verschillen - publicatie week 1

Marc Brekelmans | 05 januari 2006 | B&W
We horen in de wandelgangen wel eens dat HiFi.nl niet objectief zou zijn en dat we onze oren naar "de heren importeurs" laten hangen. Niets is minder waar. Het team van HiFi.nl auteurs bestaat uit oprechte en enthousiaste muziekliefhebbers die u graag deelgenoot willen laten zijn van hun ervaringen met bepaalde apparatuur.

De auteurs van HiFi.nl schrijven op vrijwillige basis (onbetaald dus) voor onze website. Geldelijk gewin kan dus nooit een reden zijn voor een positieve recensie. “Dan zullen ze die apparatuur wel gratis krijgen of in ieder geval met een fikse korting”, horen we u denken. Maar wie wil nu apparatuur waar je niet positief over bent? Een positieve recensie is gewoon een positieve recensie, en ja, er zijn erg veel leuke interessante apparaten te koop in Nederland. En natuurlijk vragen we producten aan waarvan we op voorhand denken dat ze leuk een interessant zullen zijn. Anders zit je als auteur een paar weken opgescheept met een slecht product en je moet er nog een stukje over schrijven.

Maar wat doe je als je een luidspreker ter recensie krijgt die weliswaar objectief gezien goed presteert, maar simpelweg niet aan jouw smaak voldoet. Je hebt dan een paar keuzes. Je kunt de luidsprekers terugsturen naar de importeur, je kunt een vernietigend verslag schrijven of je vraagt de hoofdredacteur iemand te zoeken die een second opinion wil geven.

Dat laatste is gebeurd met de Dynaudio Audience 42 luidsprekers. U kunt deze week dus de originele recensie van Guido de Kanter lezen en een “second opinion” door Rene van Es. Een leuk voorbeeld van hoe smaken kunnen verschillen en tot een ander oordeel kunnen leiden. We herhalen het nog maar eens een keer; alleen door zelf te luisteren kunt u beoordelen of een bepaald apparaat ook echt voor u geschikt is. Wat wij kunnen doen is u vertellen welke apparaten wij mooi en interessant vinden.

Marc Brekelmans
Hoofdredacteur HiFi.nl

 

Nieuw op HiFi.nl

Hardware

Dynaudio Audience 42, door Guido de Kanter 
De Audience 42 is met zijn volume van zo’n 12 liter niet al te fors geschapen. Hij is, zoals de mode voorschrijft, diep en smal. Uiterlijk is het een beauty: zeer zorgvuldig gefineerd met palissander, maple, of, zoals bij het testexemplaar, met kersen. Zwart is ook mogelijk.

Thorens TD295 Mk IV, door Rene van Es  
Als er één naam synoniem is voor het woord platenspeler, dan is het Thorens. Ver voor mijn geboorte maakte Thorens al platenspelers, kort na mijn geboorte kwam de TD124, die door liefhebbers gekoesterd wordt, gevolgd een reeks van TD150 en TD160 spelers.


Column

Ouderdom, door Rene van Es 
Ouderdom komt met gebreken is een gevleugeld spreekwoord waar helaas veel waarheid in schuilt. Ik mocht het op kerstavond ondervinden. In mijn Teac loopwerk snorde een CD met kerstliedjes die paste bij de lichtjes van de kerstboom.


Software 

The Return (DVD-film), door Jan Luijsterburg 
The Return van Andrej Zvyagintsev is een van de mooiste en belangrijkste films van de laatste jaren. Een simpel verhaal met klassiek allure, over een vader die terugkeert naar zijn zonen, maar zodanig verteld dat het mythische proporties krijgt.

The Return Soundtrack – Andrey Dergatchev (CD), door Jan Luijsterburg 
The Return. Film by Andry Zvyagintsev, Music by Andey Dergatchev. Zo staat het op de hoes van deze CD. Niet het gebruikelijke ‘Original Soundtrack’, want de intenties van ECM gaan verder.

The Best Of Dire Straits & Mark Knopfler - Private Investigations (CD), door Timo Schuurbiers
In 1988 wordt het eerste ‘Best Of’ (Money For Nothing) album uitgebracht. 10 jaar later verschijnt de 2e ‘Best Of’ (Sultans Of Swing) met ook muziek (Limited Versie) van de 1e solo tour van Knopfler. In 2005 wordt het 3e ‘Best Of’ (Private Investigations) album uitgebracht.

Mozart – Wind Concertos (SACD), door Jan Luijsterburg 
Wolfgang Amadeus Mozart leefde van 1756 tot 1791. Een beetje rekenen leert dat 2006 een jubileumjaar is: 250 jaar geleden geboren. Aanleiding voor een ware lawine aan nieuwe opnamen van de toch al bepaald niet vergeten componist.

Promised Land (DVD-film), door Jan Luijsterburg 
Amos Gitaï is een kritische filmmaker uit Israël, die zijn landgenoten graag confronteert met misstanden in de eigen samenleving. Promised Land is dan ook een uiterst dubbelzinnige titel. Aan het eind van de film blijkt het de naam van een goor bordeel, waar de verhandelde vrouwen uit Estland die we volgen op hun tocht er naar toe uiteindelijk aan het werk moeten.

MERK

EDITORS' CHOICE