NIEUWSB&W

Shows - publicatie week 6


Marc Brekelmans | 09 februari 2006 | B&W

Het begin van het jaar staat in het teken van Hifishows. Met 150.000 bezoekers is de CES in Las Vegas daarvan de belangrijkste. Niet dat u moet denken dat de hele CES in het teken van HiFi staat hoor; de Hifimerken krijgen welgeteld één hotel toebedeeld, het Alexis Park Hotel. Daarmee een bescheiden plaats innemend tussen de, in totaal, 2500 standhouders.

Bijna traditiegetrouw doen wij ieder jaar verslag van dit evenement. Dit jaar was er niemand van HiFi.nl aanwezig. Maar u hoeft niets te missen hoor, we plaatsen met plezier het verslag van onze collega’s van HVT. Het eerste deel van dat verslag kunt u deze week lezen.

Dichter bij huis (Brussel) werd Integrated Systems Europe (ISE) georganiseerd. Vorige week toonden wij u al een foto-impressie van deze beurs voor de vakhandel, vandaag het verslag.
Gaat ISE over de toekomst van muziekweergave in huislijke kring, de tentoonstelling “van wasrol tot MP3” in het museum van Hoorn gaat over de geschiedenis van diezelfde muziekweergave. Mocht u naar aanleiding van ons verslag de tentoonstelling willen bezoeken, dan moet u zich haasten. De tentoonstelling duurt namelijk tot en met 12 februari 2006.

Ook René van Es bezocht vorige week een show. Hij was getuige van een optreden van de Portugese Fado zangeres Mariza in de Rotterdamse Doelen. Een bijzondere show van een bijzondere zangeres.

Verder deze week veel leuke software recensies. Zo hebben we deze week oa. recensies van nieuwkomers KT Tunstall en Katie Melua en oudgedienden als Queen en Madonna.

Veel leesplezier,
Marc Brekelmans
Hoofdredacteur Hifi.nl


Nieuw op HiFi.nl

Achtergrondartikelen - columns

CES Las Vegas 2006, in samenwerking met HVT 
De Consumer Electronics Show in Las Vegas, jaarlijks dé tentoonstelling – of zo je wilt beurs – voor de nieuwtjes en trends op het gebied van de consumenten elektronica werd traditiegetrouw van 5 tot en met 8 januari gehouden.

IS Europe 2006 dl.2., door Guido de Kanter 
Voor een hifi-uitgave als die van ons is de ISE een totaal andere beurs dan gewoonlijk: er is vooral aandacht voor beeld, automatisering, integratie en inbouw, en dat alles wordt veelal geleverd door namen die we niet of nauwelijks kennen in de hifi-wereld.

van wasrol tot MP3, door Patrick Hendriks 
Het museum van de 20e eeuw toont nog tot en met 12 februari de tentoon- stelling “van wasrol tot MP3”. Deze tentoonstelling laat zien hoe de registratie van geluid zich heeft ontwikkeld.

Mariza, door Rene van Es  
Een jaar geleden was een lezeres van Hifi.nl, haar naam is Bibi, zo vriendelijk mij te wijzen op een fado zangeres. Naar aanleiding van mijn muziekkeuze dacht ze dat ik Mariza wel mooi zou vinden en raadde mij aan te gaan luisteren naar de CD Fado em Mim.


Hi-Visit

Sights & Sounds - Zutphen, door Guido de Kanter 
Als ik het Zutphense Sights en Sounds bezoek, bestaat het bedrijf precies twee jaar. Een winkel met een bijzondere kijk op home cinema en hifi. In Sights & Sounds is geen toonbank maar een riante tafel, en er zijn geen luisterruimtes: de klant krijgt standaard een demo aan huis.


Software

Katie Melua - Call of the Search (Vinyl), door Jan de Jeu
Katie Melua een kopie van Norah Jones? Maar dan toch niet op dit album dat nu dus ook op - met zijn 120 gram helaas te weinig wegend - vinyl verkrijgbaar is. Toegegeven, ook deze gracieuze, donkerharige schoonheid klinkt warm, sensueel en bij tijden relaxed en intiem. Maar tegelijkertijd klinkt ze scherper en helderder.

KT Tunstall - Eye of the Telescope (Vinyl), door Jan de Jeu 
Fonetisch zijn de namen KT en Katie gelijkluidend maar daar houdt de overeenkomst tussen KT Tunstall en Katie Melua dan ook mee op. Vergeleken bij Tunstall is Melua haast saai te noemen.

Madonna – Confessions on a Dance Floor (CD), door Jan Luijsterburg 
De popmuziek draait rondjes. Revivals volgen elkaar zo snel op dat artiesten met een lange carrière zich vanzelf weer in de mode zien geraken. Madonna is altijd wel stijlvol en met een onmiskenbaar gevoel voor timing van de ene mode op de andere gesprongen, maar nu elektronische disco van begin jaren 80 weer ‘hot’ is was ze natuurlijk wel gek als ze deze gelegenheid niet aan zou grijpen om haar oudste truc in de revisie te gooien: dansen! En gek, dat is Madonna zeker niet.

Queen - A night at the Opera (Vinyl), door Jan de Jeu 
Dertig jaar geleden, december 1975, kwam er een album uit waarvan al snel duidelijk werd dat het behoorde tot de beste hard rockplaten aller tijden. Queen’s vierde release getiteld A Night At The Opera. Ter gelegenheid daarvan heeft platenmaatschappij nu een speciale ‘30th anniversary collectors edition’ uitgebracht, welke onder andere op 180 gram vinyl verkrijgbaar is.

Duvar (de muur) (DVD-film), door Jan Luijsterburg 
Na zijn meesterwerk Yol, dat de Turkse regisseur en activist Yilmaz Güney (1937-1984) grotendeels vanuit de gevangenis moest zien te maken, regisseerde hij nog slechts één film. Dat dit gebeurde in zijn nieuwe thuisland Frankrijk is niet aan de film af te zien.

MA on SA (SA-CD), door Dr. Longbeard & Marja 
Het platenlabel van Todd Garfinkle komt nu eindelijk ook in de Benelux in de belangstelling te staan. Niet in het minst door het aanwezig zijn van Todd op diverse shows in oa Nederland en Frankrijk. De in Tokyo woonachtige Amerikaan is van huis uit pianist en we mogen wel zeggen bezeten van muziek.

MERK

EDITORS' CHOICE