NIEUWSB&W

Blu-Ray films duurder


Redactie HiFi.nl | 14 februari 2006 | B&W

(gezien op het Internet)

Films uitgebracht op Blu-ray schijfjes zullen 15 tot 20 procent duurder zijn dat hun tegenhangers op gewone DVD`s, zo blijkt uit het prijsbeleid van Sony Pictures in Amerika.

Nieuw uitgebrachte films op Blu-ray zullen bij de lancering 23,45 dollar per stuk kosten. Minder recente films uit de back catalogue zullen 19,95 dollar kosten - min of meer de prijs van de gewone DVD`s bij hun lancering in 1997.
 
Sony Pictures is de eerste grote filmmaatschappij die details vrijgeeft over de prijzen van films op Blu-ray schijfjes, een van de nieuwe generatie high definition (HD) optische schijfjes die op lange termijn de bestaande dvd`s zullen vervangen. Het prijsbeleid van de filmmaatschappij is van toepassing op de Amerikaanse groothandelsmarkt, maar het geeft al een beeld wat we in Europa mogen verwachten.

Sony Pictures is niet van plan om een aanbevolen winkelprijs op de verpakking te zetten, maar wil handelaars zelf hun winstmarge laten bepalen. De eerste Blu-ray schijfjes worden nog deze zomer verwacht.

Op de Amerikaanse markt wil Sony Pictures binnenkort experimenteren met duo-packs van films op verschillende formaten. In eerste instantie gaat het om een bundel van DVD en UMD (Universal Media Disc), de schijfjes voor de draagbare PSP-spelconsole. De prijs van deze bundel komt nauwelijks hoger te liggen dan die van een aparte DVD.

Sony rekent normaal 24,96 tot 26,96 dollar aan voor een nieuwe DVD-film, en zo`n 19,95 dollar voor een UMD-schijfje. Een duo-pack zal 29,95 dollar kosten.

Als het concept aanslaat, wil Sony Pictures het ook toepassen op Blu-ray. Voor een kleine toeslag krijgt de consument dan bijvoorbeeld de film zowel op DVD als op Blu-ray. Ook andere combinaties zijn natuurlijk mogelijk, bijvoorbeeld op Blu-ray, DVD én UMD.

MERK

EDITORS' CHOICE