NIEUWSB&W

Fata Morgana - publicatie wk. 7


Marc Brekelmans | 16 februari 2006 | B&W

Bij een Fata Morgana denken we collectief aan de eenzame man (het zijn altijd mannen) in de woestijn, die bijna stervend van de dorst een oase ziet. Iedere keer als hij denkt de oase bereikt te hebben lijkt deze een stukje verder weg te liggen. De oase die hij ziet blijkt in werkelijkheid een luchtspiegeling te zijn, een zinsbegoocheling.

HiFi liefhebbers - in het bijzonder degene die zich een “audiofiel” noemen - zien geen Fata Morgana’s, ze horen ze. Ieder nieuw aangeschaft apparaat of iedere nieuwe tweak is hun laatste stap naar audio nirvana. “Als ik die nieuwe cd-speler heb, dan klinkt het echt helemaal perfect.” Dat klopt….. in ieder geval de eerste tijd. Daarna horen we weer iets mooiers bij een vriend, op een show of in een winkel, en begint het bloed weer te kruipen waar het niet gaan kan. Het spel begint weer van voren af aan. Troost u met de gedachte dat u waarschijnlijk het audio nirvana nooit zal bereiken, er is namelijk altijd iets mooiers, iets beters. Er kan altijd nog meer getweakt worden.

Misschien dat de deze week gerecenseerde Meridian 808i u een stapje op weg kan helpen naar het audio nirvana.  Met een verkoopprijs van bijna 13.000 euro niet de goedkoopste cd-speler, maar troost u met de gedachte dat er dan meteen een voorversterker bij ingebouwd is.
Een vaak onderschat component in de HiFi installatie is de akoestiek. We weten natuurlijk dat akoestiek een belangrijke factor is in de uiteindelijke weergavekwaliteit, maar wat doen we er werkelijk aan. Hebt u al iets aan uw akoestiek gedaan, weet u hoe uw ruimte meet, waar de knelpunten liggen? Nee, lees dan de artikelreeks van gastauteur Toine Dingemans.

Verder deze week aandacht voor HDMI kabels en wat ze kunnen betekenen voor het optimaliseren van uw beeld, het Dynaudio luidsprekersysteem in de nieuwe Volvo C70 cabriolet (die trouwens met de ramen omhoog veel beter klinkt), een column van Rene van Es en weer de nodige software recensies, waaronder titels van de Rolling Stones en Mary Black.

Veel lees, kijk en luisterplezier toegewenst,
Marc Brekelmans
Hoofdredacteur HiFi.nl

Veel lees, kijk en luisterplezier toegewenst,
Marc Brekelmans
Hoofdredacteur HiFi.nl
 

Nieuw op HiFi.nl

Hardware

Meridian 808i, door Rene van Es 
Het is maar een handjevol fabrikanten gegeven om een referentieproduct te ontwerpen en op de markt te brengen. Als je ten minste onder een referentieproduct verstaat wat het woord betekent: datgene waar de andere aan kunnen worden afgemeten. Een ijkpunt.

HDMI kabels, door Rene van Es  
Gewapend met een zak vol waarschuwingen begon ik aan het gebruiken van kabels voor digitaal beeldtransport tussen mijn DVD speler en een LCD televisie scherm. Kreten als beeldruis, blokvorming, artefacten en kopieerbeveiliging vlogen mij om de oren.

Dynaudio in Volvo C70, door Rob van Ginneken   
Wanneer de zon boven je hoofd brandt, open je bij een cabriolet vanzelf het dak en gaan de ramen omlaag. Toch? Niet dus. Als het aan de Volvo audiospecialist in onze passagiersstoel ligt, moeten we dat laatste maar liever niét doen.


Achtergrondartikelen - column

Nagalmtijd in de Praktijk - deel 1, door Toine Dingemans  
Bij nagalmtijd speelt het analoge verschijnsel dat akoestische energie niet direct in het grote niets kan oplossen en altijd een zekere tijd nodig heeft om uit te sterven tot een niveau dat onder de stoordrempel ligt.

Time flies, door Rene van Es 
Weet u wat ik nou altijd al wilde hebben, een audio timer. Voor wie nog nooit zo’n ding heeft gezien volgt een kleine uitleg. Een audio timer is in basis een luxe schakelklok.


Software

Mary Black - Babes in the Wood (Vinyl), door Jan de Jeu 
De Ierse zangeres Mary Black heb ik vaker gehoord maar tijdens de eerste luistersessie van Pure Pleasure Records’ re-issue op 180 gram vinyl van haar uit het begin van de negentiger jaren stammende album Babes In The Wood voelt het alsof ik haar nog nooit eerder echt beluisterd heb.

The Rolling Stones - Rarities (Vinyl), door Jan de Jeu 
Wat heeft de Amerikaanse koffi egigant Starbucks dat Douwe Egberts of Kanis & Gunnink moeten ontberen? Juist; een platenmaatschappij, in dit geval het Hear Music Label, dat opnamen uitbrengt die vervolgens in de eigen winkelketen aan de man gebracht worden.

Oscar Peterson Trio with Milt Jackson (Vinyl), door Jan de Jeu  
In de meer dan vijftig jaar van zijn carrière heeft Oscar Peterson een enorm oeuvre opgebouwd. Er zijn echter een aantal albums van deze virtuoze, in zijn spel herinneringen aan Art Tatum oproepende, maar uiteindelijk toch meer door Nat “King” Cole beïnvloede, technisch enorm begaafde Canadese pianist die er uit springen.

Eric Vloeimans - Summersault (Vinyl), door Jan de Jeu  
Eric Vloeimans is voor mij een absolute jazz grootheid. Niet alleen afgemeten naar een vaderlandse standaard, maar ook naar internationale maatstaven.

Mozart – Gran Partita (SA-CD), door Jan Luijsterburg  
Van de vele nieuwe Mozart opnamen die ter gelegenheid van diens 250ste geboortedag verschenen is deze wel een van de meest opvallende, en kwalitatief een typisch geval van neusje van de zalm. De Serenade nummer 10, beter bekend als de Gran Partita, is zo’n beetje het lijfstuk van het Nederlands Blazers Ensemble. Vaak gespeeld, en nu voor de tweede keer vastgelegd.

MERK

EDITORS' CHOICE