NIEUWSB&W

WK gratis in HD kwaliteit


Redactie HiFi.nl | 03 maart 2006 | B&W

(ingezonden mededeling)

Hilversum, 3 maart 2006 - Casema, Essent Kabelcom en Samsung Electronics bieden de WK-voetbaluitzendingen van de NOS gratis in HD-kwaliteit aan. HDTV (high definition-televisie) geeft de hoogste beeldkwaliteit, waarbij elk detail haarscherp en in levensechte kleuren op het TV-scherm verschijnt.

Kabelabonnees kunnen vanaf dit voorjaar ook van andere programma`s in HD genieten. Casema, Essent Kabelcom en Samsung verwachten dat over twee jaar 25% van de kabelabonnees met een HD Ready plasma- of LCD-TV naar HDTV kijkt.  Dit jaar zullen circa 800.000 platte televisies over de toonbank gaan.

Klik hier voor een vergrote afbeelding
Abonnees van de kabelbedrijven Casema en Essent Kabelcom kunnen in juni de NOS-uitzendingen van het WK voetbal gratis in HD bekijken, net als abonnees van Multikabel en CAIW. Hierdoor hoeven voetballiefhebbers geen detail van de spannendste wedstrijden te missen. Dit voorjaar zullen ook andere zenders die in HD gaan uitzenden aan de kabelpakketten worden toegevoegd. Naar verwachting worden in de HD-pakketten zenders zoals National Geographic, Discovery Channel en Euro1080 opgenomen. Begin 2007 zullen de HD-pakketten van de kabelbedrijven uit circa acht zenders bestaan.  

Om de HD-beelden op een televisie te kunnen weergeven, introduceert Samsung als eerste in Nederland een digitale HD-settopbox. Deze gebruiksvriendelijke settopbox brengt de HDTV-signalen via een HDMI-aansluiting over naar een plasma- of LCD-televisie, die is voorbereid op HDTV. Deze televisies zijn voorzien van een HD-ready logo. Aan het einde van 2005 was 70% van de Samsung plasma- en LCD-TV`s die is verkocht, voorbereid op HDTV. In 2005 zijn in totaal 250.000 HD Ready plasma- en LCD-TV`s over de toonbank gegaan. 

Casema, Essent Kabelcom en Samsung verwachten dat over twee jaar 25% van de kabelabonnees met een HD Ready LCD- of plasma-TV naar HDTV kijkt. De Nederlandse kabelinfrastructuur met een dekking van 90% is bij uitstek geschikt voor digitale televisie en daarmee HDTV. Televisiedistributie via de kabel is stabiel en betrouwbaar. Het kabelnetwerk beschikt over de capaciteit om een compleet pakket aan HD-zenders te leveren aan abonnees.  

Televisie in HD-kwaliteit (1080i) toont haarscherpe en kristalheldere beelden in levensechte kleuren. De beelden bevatten bovendien vier tot vijf keer meer detail dan huidige TV-beelden. De digitale HD-settopbox van Samsung decodeert hiervoor de MPEG-4 televisiesignalen en brengt deze zonder kwaliteitsverlies via een HDMI-aansluiting over naar een plasma- of LCD-televisie.

MERK

EDITORS' CHOICE