NIEUWSB&W

Samsung eerste met Blu-Ray


Redactie HiFi.nl | 08 maart 2006 | B&W

(gezien op het Internet)

Samsung heeft eerder dan verwacht Blu-ray branders aangekondigd. De spelers komen in april 2006 op de markt, in een interne en externe uitvoering. Alle drives branden Blu-ray schijfjes, standaard dvd`s en audio cd`s.

De twee drives SH-B022A (intern) en SE-B026A (extern) kunnen tot 50 gigabyte opslaan op duallayer--schijven. De Blu-ray discs kunnen met dubbele snelheid (zo`n 9 MB/s) worden gebrand. Voor traditionele media liggen die snelheden hoger: de interne spelers brandt cd`s op 40 speed en het externe model haalt 32 speed. Beide spelers branden dvd`s op 12 speed.
 
Door deze driedubbele functie denkt Samsung een interessante optie in huis te hebben voor gebruikers die geen zin hebben hun hele dvd-collectie te vervangen. De onderlinge compatibiliteit wordt gerealiseerd door het gebruik van twee lenzen en drie lasers.

Prijzen van de branders zijn niet bekendgemaakt, maar zullen met aandacht bekeken worden. De nieuwe techniek wordt namelijk ook ingezet in de Sony PlayStation 3, waar de geruchtenmolen vorige week de definitieve verkoopprijs op 800 dollar stelde. Dat zou mede worden veroorzaakt door een componentprijs tussen 200 tot 300 dollar voor de geïntegreerde Blu-ray speler.

Wat Samsung straks voor hun drie-in-één Blu-ray brander vraagt, geeft daarmee indirect een indicatie over de prijs van vergelijkbare techniek uit huize Sony. Analisten denken vooralsnog dat mogelijk zelfs 300 dollar per brander niet onrealistisch is.

Diverse filmstudio`s zullen in mei eerste films in HD-formaat uitbrengen op Blu-ray. De echte strijd is nog niet gestreden, aangezien in de coulissen een alternatief formaat zijn opwachting maakt: HD DVD van elektronicagigant Toshiba. Het broeiende conflict heeft sterke overeenkomsten met de strijd tussen Betamax, Video 2000 en VHS, inmiddels twintig jaar geleden.

MERK

EDITORS' CHOICE