NIEUWSB&W

Vertraging HD-DVD


Redactie HiFi.nl | 29 maart 2006 | B&W

(gelezen op internet)

Deze week is bekend geworden dat Toshiba de release van haar eerste HD-DVD speler met een maand heeft uitgesteld. Als voornaamste oorzaak hiervoor melden de diverse media het gebrek aan afdoende content voor de nieuwe speler. Het is niet de eerste keer dat een nieuwe video-standaard voor problemen zorgt. Al eerder deze maand werd bekend dat de release van de PlayStation 3 met een maand is uitgesteld. De PS3 maakt gebruik van Blu-Ray, de grootste concurrent van HD-DVD.

Aanvankelijk was het de bedoeling dat de eerste HD-DVD spelers al voor de kerstdagen in de winkel zouden liggen. Daar is het echter niet van gekomen. De reden dat er nu opnieuw een vertraging van de release blijkt te zijn, ligt aan het feit dat er nog absoluut geen HD-DVD’s in de handel zijn. De eerste schijfjes verschijnen pas eind april, en zonder beschikbare content is er voor consumenten geen reden om een dergelijk apparaat aan te schaffen.

In een wereldwijd verspreid persbericht meldt Toshiba dat er in samenwerking met studio’s en retailers aan gewerkt wordt om een definitieve releasedatum voor de spelers vast te stellen. “Om de lancering te kunnen maximaliseren, zijn we van plan om die gelijk te trekken met de release van de eerste HD-DVD titels.”

Tijdens de CES, die in januari in Las Vegas werd gehouden, wist Toshiba de aandacht te trekken met de aankondiging dat de HD-DVD spelers een stuk goedkoper waren dan de BluRay spelers die concurrerende bedrijven als Samsung en Pioneer op de agenda hadden staan. De prijsverschillen liepen in sommige gevallen zelfs op tot ruim duizend euro. Hierdoor was er veel interesse voor de geplande releasedatum in maart. Consumenten moeten nu echter nog een maand langer wachten voordat ze zelf kunnen ervaren of de HD-DVD inderdaad een vooruitgang is in vergelijking met de dvd. Onder de eerste HD-DVD titels die in april gaan verschijnen, bevinden zich ondermeer de Oscarwinnaar Million Dollar Baby en Phantom of the Opera, beiden uitgebracht door Warner Home Video.

MERK

EDITORS' CHOICE