NIEUWSB&W

Geen breedbeeld WK2006


Redactie HiFi.nl | 11 mei 2006 | B&W

(gelezen op Internet)

De voetbalkijker moet aanstaande zomer kiezen tussen gewoon beeld en hdtv. De daartussenin liggende breedbeeldkwaliteit komt er niet. De NOS overweegt na het WK er wel toe over te gaan voor het Europese voetbal. Dit heeft de publieke omroep vanmorgen bekendgemaakt.

De NOS heeft vandaag definitief besloten om het komende wereldkampioenschap voetbal, waarvan zij de exclusieve uitzendrechten bezit, in normaal formaat (4:3) uit te zenden en niet in breedbeeldformaat (16:9).

De reden voor dit besluit is dat de meerderheid van de Nederlanders nog een traditioneel toestel heeft. De NOS wil de kijkers op gewone televisie niet met een zwarte balk onder en boven in het beeld confronteren teneinde de breedbeeldkijker te kunnen gerieven.

"Het WK is het grootste sportevenement ter wereld waar heel Nederland al maanden naar uitkijkt. Dit evenement moet je niet aangrijpen om de kijker nu aan voetbal op breedbeeld te laten wennen", aldus NOS-bestuurslid Jan de Jong.

Champions League
De NOS overweegt voor de registratie van sportevenementen op breedbeeld over te stappen. Ze denkt dat te doen als meer dan 50 procent van de Nederlanders een breedbeeldtelevisie bezit. Momenteel, zegt De Jong, kijkt 46 procent breedbeeld: "Normaliter zou eind dit jaar de 50 procent worden bereikt, maar we kijken toch serieus of we aanstaand seizoen, vanaf september, breedbeeld voor de Champions League al zullen introduceren.`

Bovendien is breedbeeld de opmaat naar de introductie van hdtv, aldus de NOS, die voor zichzelf daarmee wel een `voortrekkersrol` ziet weggelegd.

Het WK voetbal komt, achter een decoder, wel in hdtv beschikbaar. HDTV heeft standaard het breedbeeldformaat.

MERK

EDITORS' CHOICE