NIEUWSB&W

Bach-medaille voor Ton Koopman


Redactie HiFi.nl | 23 mei 2006 | B&W

(ingezonden mededeling)

Amsterdam, 23 mei 2006 - Dirigent Ton Koopman krijgt komende week de Bach-medaille van de Duitse stad Leipzig.

Dat heeft zijn zakelijk leider maandag laten weten. Barokspecialist Koopman krijgt de prijs op 5 juni aan het eind van het jaarlijkse Bachfest in Leipzig.

Koopman heeft veel werk van Johann Sebastian Bach opgenomen: dit najaar verschijnt het 22ste en laatste deel van alle cantates van Bach in Koopmans uitvoering.

Daarna stort Koopman zich op de Latijnse kerknuziek van Bach. Voor de cantates kreeg hij in 1997 de Duitse grammofoonplatenprijs, in het Bachherdenkingsjaar 2000 ontving hij een eredoctoraat van de Universiteit Utrecht. Dit jaar verschijnt van Koopman de eerste cd in een serie met het gehele oeuvre van de Duitse barokcomponist Dieterich Buxtehude, die belangrijk was voor de muzikale ontwikkeling van de jonge Bach.

Koopman maakte naam met zijn uitvoeringen van 17e- en 18e-eeuws repertoire op authentieke instrumenten. Ruim 180 cd`s verschenen al van zijn hand. Hij is naast een veelgevraagd gastdirigent artistiek leider van het door hem zelf opgerichte Amsterdam Baroque Orchestra & Choir.

MERK

EDITORS' CHOICE