NIEUWSB&W

Expertgroep Digitale Televisie


Redactie HiFi.nl | 14 juni 2006 | B&W

(gezien op Internet)

Innovatieclub Immovator in Hilversum brengt aanbieders bijeen in een Expertgroep Digitale Televisie. Concrete doelen middelen zijn er nog niet.

Een week geleden gaven belangrijke partijen groen licht voor deelname: Omroepen en zenders als NOS en RTL Nederland, faciliterende bedrijven als United Broadcast Facilities en NOB, kabelaars als UPC en Essent en telecomaanbieders als Versatel/Tele2. KPN ontbreekt nog in dit rijtje. "KPN staat er wat gereserveerd tegenover en vraagt zich af wat de zin is van het bijeenkomen van partijen in de markt", verklaart Freek van `t Ooster, programmamanager van Immovator. Het doel is wel duidelijk, maar de middelen om daar te komen nog niet: "Het doel is om de koek van de digitale televisie sneller te vergroten door samenwerking dan door louter concurrentie. Dat heeft in bijvoorbeeld België ook goed gewerkt en de groei gestimuleerd."

Ton van Mil, directeur van Immovator: "Door de fragmentatie en de vaak tegenstrijdige belangen in de huidige keten van televisiecreatie, -productie, -uitzending, -distributie en -consumptie, wordt een snelle, brede introductie van digitale TV vertraagd. Dat is jammer, want heel wat maatschappelijke en economische mogelijkheden van het medium blijven zo onbenut.

Het antwoord op de vraag wat de partijen concreet samen aan tafel tot stand kunnen brengen, blijft Immovator nog even schuldig. Maar er is wel een richting: "Je kunt denken aan overleg over rechten, over opbouw van contentdiensten, aan gezamenlijke pleidooien voor regelgeving of juist het remmen daarvan en aan gezamenlijke experimenten." De nieuwe club wordt gesteund door de provincie Noord-Holland en de Taskforce Innovatie Utrecht.

 

MERK

EDITORS' CHOICE