NIEUWSB&W

HDTV scherper, met kinderziektes

Redactie HiFi.nl | 22 juni 2006 | B&W

(gelezen op internet)

Het beeld van HDTV is veel scherper dan van gewone digitale televisie, maar kijken via de nieuwe decoder kent nog haperingen. Dat zegt de Consumentenbond na een beperkte test, alleen met het aanbod van Casema. Dat is de kabelaar in Den Haag, waar de bond is gevestigd. De bond liet testen door vier deskundigen met een `getraind oog` en zes doorsnee voetballiefhebbers.

De testkijkers waren tijdens een WK-wedstrijd allen enthousiast over de beeldkwaliteit: veel scherper waarbij rugnummers, gezichtsuitdrukkingen en details van het publiek op afstand veel helderder waren dan met gewone digitale tv.

Kinderziektes
Beroeps- en hobbykijkers constateerden kinderziektes van HDTV: binnen 15 minuten vijf `ernstige beeldfouten`. Dat wil zeggen dat het beeld even op zwart ging of stilstond. De liefhebbers hadden hier nauwelijks last van.

Ook vonden de deelnemers aan de praktijkproef de voetbalbeelden met snelle bewegingen en veel detail wat `blokkerig` als je op de aanbevolen (korte) afstand van het scherm plaatsneemt.

De woordvoerder van Casema: "Dit is de allereerste HDTV-uitzending voor ons en direct al met zo`n belangrijk evenement. We proberen natuurlijk direct foutloos beeld te brengen, maar we leren ook gaandeweg en lossen met Samsung de problemen op. En niet te vergeten samen met het NOB, voor wie dit ook een leerproces is."

De Samsung-decoder vertoont volgens de bond nog `ernstige kuren`. Het betreft hier problemen die los staan van het beeld en het signaal, zegt de woordvoerder van de Consumentenbond: "Het gaat om een vijftal problemen met de box zelf, zoals bijvoorbeeld de bevestiging van het kabeltje dat veel te los zit. Samsung heeft toegezegd dat te zullen verbeteren bij volgende series."

Beeld wordt vertraagd
Opvallend was volgens de Consumentenbond dat het analoge signaal enkele seconden voorliep op het digitale signaal. "Dat zou kunnen betekenen dat een voetbalfan gejuich van de buren hoort voordat er bij hem gescoord is".

Dat is echter het gevolg van het omzetten in Hilversum tussen het breedbeeldsignaal en het gewone formaat. Hierdoor ervaren ook mensen die het radiocommentaar aan hebben staan bij de digitale beelden een nare vertraging.

MERK

EDITORS' CHOICE