NIEUWSB&W

Zien, horen en lezen - publicatie week 26


Marc Brekelmans | 29 juni 2006 | B&W

De mens is visueel ingesteld. Alles wat we zien slaan we beter op, maar kunnen we ook makkelijker beoordelen. Iedereen kan zien of het beeld (bij een beeldscherm) goed of slecht is. Met het oor iets beoordelen is voor veel mensen erg lastig. Kleurnuances zijn voor (bijna)  iedereen duidelijk zichtbaar, nuances in klankkleur zijn veel lastiger te bepalen.

Het ontwerpen (en het beoordelen) van geluidsapparatuur is daarom een lastige klus. Ontwerpers van luidsprekers hebben het nog eens extra moeilijk. Niet alleen staan luidsprekers aan het eind van de weergavenketen - en zijn daarmee afhankelijk van de daarvoor geplaatste apparatuur- ze hebben ook nog eens last van een andere factor;  de akoestiek van de ruimte waarin ze opgesteld staan. Vergelijk daarbij de vervormingcijfers van een luidspreker met die van de gemiddelde versterker of cd-speler en het lijkt haast onmogelijk om een goede luidspreker te maken.

Gelukkig zijn er voldoende fabrikanten die het toch proberen en daar wonderwel goed in slagen. Avalon Acoustics is zo’n fabrikant.
Een paar weken geleden was HiFi.nl aanwezig tijdens de Rhapsody show. Tijdens deze show werd het nieuwe Avalon topmodel, de Isis, geïntroduceerd. Speciaal daarvoor was Avalon topman Neil Patel naar Nederland gekomen. HiFi.nl greep deze unieke mogelijkheid aan en plaatste Neil voor haar camera voor een uitgebreid interview.  Dit interview kunt u vanaf vandaag op HiFi.nl zien, horen en lezen.

Ook Mordaunt Short mag zich tot de fabrikanten rekenen met een gezonde staat van dienst.  Ze zijn vooral bekend om hun uitstekende luidsprekers in de betaalbare prijsklasse. Met de Performance hebben ze letterlijk en figuurlijk “out of the box” gedacht. Niet alleen treedt de Performance buiten de normale Mordaunt Short prijspaden, ook de traditionele “box” vormgeving werd rigoureus overboord gesmeten. Gooit Mordaunt Short ook in deze prijsklasse hoge ogen? U kunt het deze week lezen in de recensie van Jakob Gooier.

Zoals gezegd, de luidsprekerfabrikant heeft te maken met de hem onbekende akoestiek bij u thuis. Maar gelukkig bent u wel bekend met uw akoestiek. Maar hoe kunt u de invloed van uw kamerakoestiek zoveel mogelijk beperken? Simpele dingen als de juiste opstelling van de luidsprekers doet wonderen en kost u niets. Hoe dan? Dat kunt u lezen in het zeer verhelderende artikel van gastauteur Toine Dingemans.

Even iets totaal anders. Hebt u de afgelopen weken misschien het WK voetbal op een projectiescherm gezien? Café’s, sportkantines, winkels, overal duiken tijdens het WK de schermen op. Wat je gemiddeld voorgeschoteld krijgt aan kwaliteit (en daar bedoel ik niet het voetbal mee) valt erg tegen. Het kijken naar een projectiescherm zou een extra dimensie moeten geven aan een dergelijk evenement, maar oude, verkeerd afgestelde, half kapotte projectoren en slechte projectieschermen bederven het kijkplezier. Terwijl het zo eenvoudig is om het kijkplezier te verhogen. Eén van de zaken die in hoge mate de kwaliteit bepalen van projectie is het scherm waarop geprojecteerd wordt. Dus niet een oud diaprojectiescherm gebruiken of, erger nog, een (bijna) witte muur. Met de screen selector van Projecta is het bepalen van het juiste scherm een fluitje van een cent.


Veel kijk, lees en luisterplezier toegewenst,
Marc Brekelmans
Hoofdredacteur HiFi.nl


Nieuw op HiFi.nl

Hardware

Mordaunt Short Performance 6, vloerstaande luidsprekers
De unit die het meest opvalt is de tweeter, dat kan ook niet anders, want hij steekt dwars door de kast heen. De gehele kast is gegoten, jawel, en is gemaakt van een composiet waar ik niet meer informatie over kreeg. Lekker geheimzinnig, maar goed.

Diyhifisupply Cole, phono versterker  
Phono versterkers met buizen voor moving coil zijn “not done”. Ze brommen en ruisen, mort het volk. Ze zijn juist ultiem in prestatie en presentatie verkondigen de liefhebbers.


Achtergrondartikelen - column

Interview en Vodcast Neil Patel - Avalon Acoustics  
Toen wij begonnen, waren speakers rechthoekige dozen. Tegenwoordig zie je overal speakers met facetten. Wie deed dat het eerst? Wij!

Projectiescherm kiezen  
Steeds meer mensen ontdekken hoeveel aangenamer het is om naar een groot scherm te kijken, alleen of samen, gezellig thuis of in hun favoriete café.

Liefde voor Vinyl, door Michel Hazen 
Niets leuker dan zo af en toe een mooie zwarte schijf uit de dubbele hoes halen, zorgvuldig afborstelen als een raspaard en dan die naald in de groef laten zakken.

Luisterruimte criteria  
Iedereen die zich een paar jaar met zijn hobby bezighoudt is tot de ontdekking gekomen dat op verschillende gebieden compromissen moeten worden gesloten.


Software

Paul Simon – Surprise (CD) 
Uiterst voor de hand liggend natuurlijk, om de titel van dit album te gebruiken als kapstokje, maar je komt er bijna niet omheen: dit is een grote verrassing, eentje waar ik erg blij mee ben.

Casiotone for the Painfully Alone - Etiquette (CD) 
Owen Ashworth is een beetje net zo’n type als cabarettier Hans Dorrestijn. Hij drenkt alledaagse persoonlijke ellende in zoveel zelfspot dat je er vanzelf om gaat lachen.

Wilderness - Vessel States (CD) 
De band Wilderness uit Baltimore staat stevig in de traditie van begin jaren 80, destijds New Wave en tegenwoordig Post Punk geheten. Daarin is zij zeker niet de enige, maar denk hierbij niet aan de hippe Britse liedjesvariant van bands als Franz Ferdinand, Editors, Arctic Monkeys of Bloc Party.

Tom van Beek - White & Blue (CD) 
Tom van Beek heeft meegespeeld op zo’n vijftig cd´s als bandlid van onder andere Michiel Borstlap en Pitch Pine Project. Niet eerder bracht hij echter een cd uit als componist, bandleider en producent.

Stanley Black - Film Spectaculair! Vol. 2 (XRCD)
Vraag; wat hebben de acht speelfilms ‘Lawrence Of Arabia’, ‘On The Waterfront’, ‘Gone With The Wind’, ‘The Magnifi- cent Seven’, ‘My Fair Lady’, ‘Spellbound’, ‘Anthony & Cleopatra’ en ‘A Summerplace’ met elkaar gemeen?

Mozart Sinfonia Concertante K 364 (XRCD)  
Decca SXL lp’s zijn rijkelijk vertegenwoordigd op iedere lijst met audiofi ele opnames. In het digitale domein heeft First Impression Music (FIM) eveneens een naam hoog te houden. Geen wonder dus dat beide labels elkaar vinden op deze nieuwe release op de meest recente 24 bit update van het XRCD format.

Rory Gallagher – Live At Montreux (DVD-muziek) 
De eerste keer dat dit Zwitserse festival plaatsvond was in 1967. Waar voorheen jazz grootheden zoals Ella Fitzgerald acte de presénce gaven, mochten vanaf de jaren zeventig ook ‘rock/blues’ acts zoals Rory Gallagher hun opwachting maken.

MERK

EDITORS' CHOICE