NIEUWSB&W

Oudjes - publicatie week 28


Marc Brekelmans | 13 juli 2006 | B&W

Vloerstaande luidsprekers zijn uit, kleine luidsprekers zijn in. En dan bedoelen we niet de exemplaren die terug moeten vallen op een (sub)woofer om een enigszins acceptabel geluid te produceren. Nee, we hebben het dan over kwalitatief hoogwaardige mini-monitors.

De mini-monitor heeft dan ook een paar voordelen ten opzichte van zijn grotere broers. Doordat de luidsprekerkast veel kleiner is, zijn kastresonanties veel beter te beperken. En door de geringe breedte van het front heb je ook minder last van vroege reflecties, waardoor de mini-monitor veel beter in staat is stemmen en instrumenten te plaatsen op een eigen plek in de akoestische ruimte.

Vandaag recenseren we twee mini-monitors die in de loop der jaren hun sporen ruimschoots verdiend hebben. De Acoustic Energy AE1 is ruim 18 jaar op de markt en de AVI Neutron al weer 12 jaar. Dat deze oudjes de tand des tijds meer dan goed hebben doorstaan blijkt uit de enthousiaste verhalen van onze auteurs.

In de rubriek “ De muziekbeleving van…”  ging Dieter van den Bergh op bezoek bij Raymond Kok. Raymond is muziekliefhebber en verzamelaar en heeft van zijn hobby zijn werk kunnen maken.

Bert Dekker is blij dat het WK voetbal eindelijk achter de rug is. Bert is geen voetballiefhebber, maar helaas voor Bert had zijn vrouw een acuut voetbalvirus opgelopen.

Veel leesplezier toegewenst,
Marc Brekelmans
HiFi.nl

 


Nieuw op HiFi.nl


Hardware

Acoustic Energy AE1   
Dat er vroeger veel goede producten gemaakt zijn die de tand des tijd prima hebben kunnen doorstaan blijkt uit de herintroductie van de originele Acoustic Energy AE1.  In een minimaal aangepaste uitvoering als AE1 Classic.

AVI Neutron Mark IV  
In het Verenigd Koninkrijk heeft de AVI Neutron een ware cultstatus weten te bereiken en diverse prijzen in de wacht weten te slepen. De huidige Neutron is een zogenaamde ‘MkIV’.


Achtergrondartikelen – column

De muziekbeleving van… Raymond Kok   
Als ‘muziekmakelaar’ is oud-deejay Raymond Kok (33) hard op weg van zijn hobby zijn beroep te maken. “Muziek is niet gemaakt voor individuen.”

Voetbal, door Bert Dekker  
Het zit er weer op. Het WK voetbal. Voor de een kon het niet lang genoeg duren, voor mij kon het niet snel genoeg ophouden. Ik heb er niks mee, snap die hele buitenspelval niet, laat staan dat ik begrijp waarom een hoekschop gegeven wordt.


Software

Wim Mertens – Partes extra Partes (CD) 
Bij gelegenheid van zijn 25-jarig jubileum als componist en muzikant verscheen een CD met bewerkingen van een aantal werken van deze Belgische minimalist voor symfonieorkest.

Ravel / Prokofiev / Schlimé (SACD)  
Jonge honden op het klavier, dat geeft meestal vertoon van bravoure, kracht en virtuositeit. Niet echter in het geval van de jonge Luxemburger Francesco Tristano Schlimé. Hij toont zich in de contrasterende, maar beiden in het jaar 1932 en in dezelfde toonsoort geschreven concerten op deze SACD vooral een lyricus.

Eastman Wind Ensemble (Vinyl)  
In oktober 1959 in het Eastman Theatre in Rochester (NY) opgenomen door C.R. Fine voor Mercury Records laat ‘Wagner For Band’ een aantal selecties horen welke gespeeld worden door het Eastman Wind Ensemble onder leiding van hun oprichter Frederick Fennell.

Broken Flowers (DVD-film)  
De hoofdpersonen in de films van Jim Jarmusch stralen altijd veel rust uit, zeg maar gerust lamlendige sloomheid, maar Don Johnston spant wel de kroon. Wie Bill Murray zag in Lost in Translation weet dat niemand zo leeg voor zich uit kan staren als hij.

Grizzly man (DVD-film)  
Meestal zijn de extra’s op DVD’s een verplicht nummertje. Bij Grizzly Man, de documentaire van Werner Herzog over de merkwaardige berenbeschermer Timothy Treadwell, worden we via de gebruikelijke menuoptie die naar bonusmateriaal voert aangenaam verrast door een schitterende, bijna een uur durende muziekdocumentaire rond meestergitarist Richard Thompson. 

MERK

EDITORS' CHOICE